.
 

News 2006
<< previous next >>

Tegen de cholesterol: meerdere keuzen

Er bestaan voedingsmiddelen die speciaal werden ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen. Maar er zijn ook tal van plantaardige producten, met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding...

Door Nicolas Rousseau

News van :
11 Januari 2006

het artikel drukken

Op gebied van preventie kunnen we niet meer omheen de nieuwe voedingsproducten die de cholesterolemie doen dalen. Het is juist dat ze zeer doeltreffend en zeer verleidelijk zijn. Dergelijke producten (Danacol, Benecol en Becel pro.activ) bevatten een hoge concentratie plantsterolen met de naam «fytosterolen» of «fytostanolen», in functie van hun herkomst. Hun chemische structuur gelijkt op die van cholesterol. De cholesterol krijgt aldus «concurrentie» en de absorptie ervan door het organisme vermindert. Dat mechanisme veroorzaakt dus een significante dalgin van het cholesterolgehalte.

De vergeten middelen

De media-aandacht is nu zo geconcentreerd op die voedingsmiddelen en doet het reële belang vergeten van voeding met een hoog plantaardig gehalte. De plantsterolen zijn inderdaad vegetale extracten die in de natuur voorkomen, weliswaar in geringe concentraties, in plantaardige oliën die courant gebruikt worden zoals zonnebloem-, maïs- en sojaolie. We treffen ook plantsterolen in niet te verwaarlozen hoeveelheden aan in granen, olieachtige vruchten (sesam, soja, amandel, arachide, olijf, zonnebloem) en in sommige fruitsoorten (sinaasappelen, pompelmoes) en groenten (bloemkool, tomaat).

Er werd in een recente analyse zelfs een palmares opgesteld van plantaardige producten met het meeste fytosterolen. Bovenaan de lijst prijken de sesamgranen en tarwekiemen met bijna 400 mg fytosterolen per 100 g, voor de pistachenoten met 279 mg per 100 g en de zonnebloemgranen met 270 mg per 100 g. Apenotenboter bevat er eveneens een aanzienlijke –hoeveelheid (135 mg per 100 g), net zoals Braziliaanse noten (100 mg per 100 g).

Bescheiden maar reële bijdrage

Natuurlijk kunnen die concentraties niet vergeleken worden met die in met fytosterolen verrijkte yoghurt bvb. 2 g vegetale sterolen,hetzij 1 drinkbusje, is equivalent met 4,8 kg broccoli, 1,5 kg noten, 100 sneden volkorenbrood of 20 avocado’s, of 500 g sesamgranen… En dat zijn niet realistische hoeveelheden om te consumeren!

Maar gezien de complexiteit en de verscheidenheid van onze voeding, vooral als daarin veel plantaardige producten worden gebruikt, mogen we toch een bijkomend natuurlijk cholesteroldalend effect verwachten vanwege die voedselbronnen, tegen een prijs die de concurrentie vanwege de industrie volledig in de schaduw stelt…Te overwegen…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Katherine M et al Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005; vol 53, pp. 9436-9445

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés