.
 

News 2005
<< previous next >>

Minder kanker van de eierstokken door thee

Thee heeft reeds de reputatie om bepaalde antikanker-eigenschappen te bezitten. Nu schijnt preventie van kanker van de eierstokken ook toe te schrijven aan die eeuwenoude drank.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
14 December 2005

het artikel drukken

Het is de meest verbruikte drank ter wereld, maar er is nog geen einde aan de positieve informatie die gedistilleerd wordt op het gebied van de gezondheid. Verschillende epidemiologische gegevens hebben reeds een geringere prevalentie van bepaalde kankers onder de grote theeverbruikers aangegeven. Dit keer is het eierstokkanker waarover het gaat.

Zweedse onderzoekers van National Institute of Environnemtal Medicine in het Karolinska Institute in Stockholm hebben een prospectieve studie bij ongeveer 61 000 vrouwen van 40 tot 76 jaar uitgevoerd die waren opgenomen in de „Swedish Mammography Cohort“. Zij hebben een voedselenquête ingevuld van 67 items aan het begin van de studie (1987) en 3 jaar daarna. De auteurs hebben de gevallen van invasieve epitheliale kanker van de eierstok geteld die tot in december 2004 waren gediagnosticeerd, d.w.z ongeveer 300 gevallen in de loop van een gemiddelde periode van 15,1 jaar.

Vermindering met de helft

In deze bevolking verklaarde 69% van de vrouwen dat ze minstens één keer per maand thee dronken, voornamelijk zwarte thee. De analyse van de gegevens toonde aan dat de vrouwen die minstens twee kopjes thee per dag dronken, een risico van eierstokkanker hadden dat met 46% was verminderd, ten opzichte van degenen die nooit thee dronken. Degenen die minder dan een kopje thee per dag dronken, vertoonden nog een vermindering van het risico op dit soort kanker met 18% ten opzichte van zij die nooit thee dronken.

De thee is voor zijn rijkdom in flavonoïden gekend, waarvan de antioxydante eigenschappen worden verondersteld een rol in de aanpassing van het risico van kanker te spelen. Maar men mag niet uit het oog verliezen dat het profiel van theedrinker vaak veel andere kenmerken omvat die met een gezondere levensstijl overeenstemmen, hetgeen een belangrijke bron van verwarring kan zijn. De auteurs hebben zich toch over het verbruik van koffie gebogen om te bepalen in welke mate deze drank de geobserveerde resultaten kan beïnvloeden. Zij stellen echter geen enkel verband koffie en eierstokkanker vast. Met andere woorden als bij de adepten van thee het risico op eierstokkanker lager is, dan is het in ieder geval niet omdat zij minder koffie drinken.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Refertentie:
Arch Intern Med. 2005;165:2683-2686.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés