.
 

News 2005
<< previous next >>

Voedingsmiddelen en luchtwegaandoeningen: eten om te ademen

Gezondheid van de luchtwegen: naast tabak is er de vork...In een nieuwe studie wordt gemeld dat het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen gepaard gaat met een verhoogd risico van luchtwegaandoeningen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
07 December 2005

het artikel drukken

We weten maar al te goed dat roken een specifieke oorzaak kan zijn van chronisch obstructief longlijden maar veel minder geweten is dat er ook voedingsfactoren een rol kunnen spelen bij dergelijke complicaties (en die lijken veel minder evident).

In een nieuwe studie uitgevoerd door het National Institute of Respiratory Diseases, in de VS werden de voedingsgewoonten onder de loep genomen van meer dan
50 000 volwassenen tussen 45 en 74 jaar oud. Het ging hier om een populatie van Chinese mannen en vrouwen, rokers en niet-rokers, van wie de voedingsgewoonten die van de VS weerspiegelen.

De onderzoekers hebben een vragenlijst met 147 voedingsitems en 18 drankitems gebruikt om de frequentie te evalueren van consumptie in de loop van een jaar. In tegenstelling met talrijke studies van dit soort, die over het algemeen geconcentreerd zijn op een of ander voedingsmiddel of vitaminesupplement, konden hier de voedingsgewoonten in hun geheel gecontroleerd worden.

Dim-sum versus plantaardige producten

Er werden twee consumptieprofielen geïdentificeerd: enerzijds een profiel «dim-sum» met vlees, met 31 items, voornamelijk van varken, kip, vis en eetwaren met lange bewaarduur en anderzijds een profiel rijk aan groenten, fruit en soja, met 32 voedingsmiddelen waarvan 23 groenten, 4 vruchten en 5 sojamiddelen.

Na correctie voor leeftijd, geslacht, rookgewoonten, opleidingsniveau en andere factoren bleek het «dim-sum vleesprofiel» positief gecorreleerd met het voorkomen van hoest met slijm, met een toename van het risico met 40%.

De auteurs benadrukken het bestaan van gelijkaardigheden tussen die nieuwe Chinese voedingsgewoonten en de voeding van Amerikanen : de « westerse » gewoonten, gekenmerkt door rood vlees en bereid vlees, suikerwaren en nagerechten, geraffineerde graanproducten, gelijken op die van het profiel «dim-sum». De voeding van het «voorzichtige» type, gekenmerkt door meer fruit, groenten, peulvruchten, vis, gevogelte en volle graanproducten komt min of meer overeen met het profiel «groenten-fruit-soja».

De auteurs besluiten dat het kiezen voor een voeding die minder rijk is aan verzadigde vetzuren, geraffineerde graanproducten en natrium waarschijnlijk een goede keuze is om het risico op chronisch obstructief longlijden te verminderen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Butler LM et al. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, November 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés