.
 

News 2005
<< previous next >>

Prebiotica: meer bot in het bot?

Uit diverse experimenten bij proefdieren zijn interessante effecten naar voren gekomen van prebiotica op de minerale botdensiteit. Maar dergelijke resultaten bleven uit bij de mens; toch gooit een nieuwe studie koren op die molen...

Door Nicolas Rousseau

News van :
14 Juli 2005

het artikel drukken

De strijd tegen osteoporose is verre van gewonnen. In Europa heeft bijna 40 % van de vrouwen en 13 % van de mannen ouder dan 50 een hoog risico op botbroosheid en worden zij het slachtoffer van osteoporotische fracturen. Waarom is het zo moeilijk die aandoening uit te roeien? Ze verloopt zonder symptomen en bijzonder langzaam; heel vaak manifesteert ze zich te laat als er geen screening gebeurt. Met de huidige behandelingsmethoden kan de natuurlijke boterosie wel worden afgeremd maar het is nog utopisch een volledige regeneratie na te streven. Meer dan ooit is preventie belangrijk en met name door voldoende calcium te verbruiken van op zeer jonge leeftijd.

De «voeding» van het bot een boost geven

Sommige voedingsingrediënten kunnen de assimilatie van calcium verbeteren waardoor het calciumkapitaal in het bot toeneemt. Dat is het geval met de prebiotica zoals inuline, een extract van de wortel van cichorei. Dergelijk effect werd in ieder geval vastgesteld bij dieren maar is nog te weinig gedocumenteerd bij de mens. Naar schatting 8 g inuline zou gemiddeld bij de mens de absorptie van calcium met 20 % doen toenemen. Maar we weten nu dat dezelfde hoeveelheid (onder vorm van een mengsel van inuline en oligofructose, het synthetisch derivaat ervan) langs die weg de minerale botdensiteit kan verbeteren.

Vorsers van het Baylor College of Medicine en van het Texas Children’s Hospital in Houston hebben recentelijk een stijging met 15 % aangetoond van de retentie (accumulatie) en van de accretio (agglomeratie) van calcium in het bot bij 100 jongens en meisjes van gemiddeld 13 jaar oud na amper 1 jaar suppletie met een mengsel op basis van inuline. Dat effect was onafhankelijk van de calciumaanbreng, stabiel gehouden op 900 mg voor de groep kinderen die een placebo kregen en de «inuline-groep». Volgens de auteurs van de studie zijn die resultaten zeer bemoedigend. De toename van het calciumkapitaal op jonge leeftijd, in het bijzonder voor de piek van de botmassa (tussen 25 en 30 jaar) doet het risico op osteoporose op volwassen leeftijd sterk dalen. Die resultaten dienen nu nog bevestigd op grotere schaal.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Nutra Ingredients.com/europe

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés