.
 

News 2005
<< previous next >>

Cacao voor nieuwe medicatie

De flavanolen aanwezig in cacao openen nieuwe perspectieven in verband met het op punt stellen van medicatie bij de behandeling van diabetes, cerebrale vasculaire accidenten en vasculaire dementie.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
31 Augustus 2005

het artikel drukken

Chocolade, meer in het bijzonder de cacao die erin aanwezig is, is in de populaire geneeskunst sinds jaar en dag gekend. Tegenwoordig heeft de empirische benadering plaats gemaakt voor een meer rationele benadering. Dit heeft onder meer geleid tot de ontdekking van de bijzondere antioxidanten – de flavanolen – aanwezig in cacao. Deze bestanddelen, die tot de grote familie van de flavonoïden behoren, wekken meer en meer de belangstelling van wetenschappers en ze worden de laatste tijd uitvoerig in diverse studies onderzocht. Mars, het bedrijf dat sinds jaren het onderzoek van cacao ondersteunt, organiseerde recentelijk een bijeenkomst waarop wetenschappers afkomstig uit alle windstreken nieuwe inzichten uitwisselden omtrent de mogelijke heilzame eigenschappen van flavanolen in cacao (1). Op basis van zowat 80 collegiaal getoetste wetenschappelijke publicaties worden verschillende interessante denkpistes verder onderzocht.

Aspirine-effect

Dat Aspirine het samenklonteren van de bloedplaatjes vermindert is al lang geen nieuws meer. Welnu, een gelijkaardige invloed kon ook voor de flavanolen uit cacao worden aangetoond, wat tot farmaceutische toepassingen kan leiden. Twee studies tonen aan dat de flavanolen uit cacao mogelijk in staat zijn het bloeddebiet in belangrijke delen van de hersenen te verhogen. Dit is bijzonder hoopgevend in verband met vasculaire aandoeningen bij bejaarden, meer in het bijzonder bij vasculaire dementie en cerebraal vasculaire accidenten (CVA). Uit vroeger onderzoek weet men dat flavanolen uit cacao de synthese van stikstofmonoxide (NO) in de bloedvaten stimuleren met een verhoogde bloedperfusie voor gevolg. In een recente studie bij diabetespatiënten werd dit verhoogd debiet verder onderzocht en heeft dit mogelijk een heilzaam effect bij de behandeling van ernstige complicaties als gevolg van diabetes.

Gesterkt door deze resultaten denkt Mars eraan diverse producten op basis van chocolade te ontwikkelen waarin eigenschappen van de flavanolen van de cacao bijzonder goed bewaard blijven. Momenteel wordt ook veel aandacht besteed aan de synthese van ‘verbeterde’ flavanolen, bijvoorbeeld wat betreft de biobeschikbaarheid, die ‘à la carte’ kunnen verkregen worden. De onderneming is momenteel ook in onderhandeling met farmaceutische bedrijven om licenties aan te verkrijgen of om een partnership aan te gaan die het mogelijk moeten maken deze moleculen in nieuwe medicatie aan te wenden…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, nutritionist

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

(1) Lucerne (Zwitserland), 25 juli 2005

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés