.
 

News 2005
<< previous next >>

Darmkanker: te veel vlees schaadt!

In een nieuwe studie worden de resultaten van vroegere onderzoeken bevestigd: een hoog verbruik van rood vlees en vleesbereidingen gaat gepaard met een verhoogd risico van colorectale kanker, terwijl een hoog visverbruik net een daling geeft van dat risico.

Door Nicolas Rousseau

News van :
04 Juli 2005

het artikel drukken

Dr. Elio Riboli en dr. Teresa Norat, van het Centre international de Recherche sur le Cancer van de WGO in Lyon (Frankrijk) en hun collega’s hebben de gegevens geanalyseerd van de Etude prospective européenne sur le cancer et la nutrition (EPIC, http://www.iarc.fr/epic/), van een cohorte van meer dan een half miljoen Oost-Europeanen om een mogelijk verband op te sporen tussen consumptie van rood vlees en vleesbereidingen, van gevogelte en vis en het risico op colorectale kanker.

Eet meer vis

In totaal konden 1 329 gevallen van kanker van colon-rectum worden gevonden over een follow-upperiode van gemiddeld 5 jaar. In de bestudeerde populatie kon een stijging met 35 % worden aangetoond van het risico op colorectale kanker bij mensen die het meeste rood vlees en vleesbereidingen verbruikten in vergelijking met de mensen die er het minst van aten.
Dr. Teresa Norat zegt: "Parallel was het risico op colorectale kanker 31% lager bij de mensen met het hoogste visverbruik in vergelijking met de mensen die het minst vis aten!". Er werd geen enkel verband vastgesteld tussen consumptie van gevogelte en colorectaal kankerrisico. Deze studie toont aan dat de risicoreductie met visverbruik en de risicostijging met hoog verbruik van rood vlees onafhankelijk van elkaar zijn.

Zeer frequente kankersoort

"Bovendien," aldus dr. Riboli, coördinator van de EPIC-studie, "was het verband tussen vlees- en visconsumptie en colorectaal kankerrisico onafhankelijk van de risicoreductie in verband met het verbruik van voedingsvezels dat in dezelfde populatie van de studie werd vastgesteld." De directeur van CIRC, dr. Peter Boyle, stelt nog dat «colorectale kanker de tweede meest frequente kankersoort is bij mannen na longkanker en bij vrouwen na borstkanker. In 2002 werden meer dan een miljoen gevallen van colorectale kanker gediagnosticeerd wereldwijd en meer dan een half miljoen mensen overleden aan de gevolgen van die kanker. De resultaten van deze studie zijn een bijkomende vooruitgang in ons begrip van de etiologie van colorectale kanker en zouden kunnen leiden tot betere preventieperspectieven ».

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés