.
 

News 2005
<< previous next >>

Obesitas voorkomen voor de schoolleeftijd

Goed leren eten en bewegen alvorens te leren schrijven lijkt vruchten af te werpen om ongebreidelde gewichtstoename tegen te gaan.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
07 Juni 2005

het artikel drukken

Alsmaar meer kinderen worden getroffen door de epidemie van obesitas; zij lopen dan ook risico om als volwassenen obees te zijn. De waarschijnlijkheid dat overgewicht op de leeftijd van 4 jaar verder blijft bestaan is ongeveer 25 % en zelfs 80 % op het einde van de adolescentie. De school is een keuzeplaats voor preventie bij kinderen aangezien daar (bijna) alle kinderen bereikt worden, er langdurige contacten plaatsvinden en er geen bijkomende kosten zijn voor de gezinnen. Als we een minder sedentaire levensstijl en een evenwichtige voeding willen aanleren, dan beginnen we er best zo vroeg mogelijk mee. Dat is de ervaring van dr. Marian Fitzgibbon (Universiteit van Northwestern en universiteit van Illinois in Chicago) en haar collega’s bij kinderen op de leeftijd voor het schoolgaan.

Van de school naar thuis

Deze studie kreeg de naam «Hip-Hop to Health Jr» en werd uitgevoerd met de medewerking van 12 scholen in Chicago. Zes ervan kregen een interventieprogramma van 14 weken met als doel gewichtcontrole; de zes andere deden dienst als controle en kregen adviezen over gezondheid in het algemeen maar niet over voeding. In de «interventiescholen» werd elke ochtend een thema besproken zoals groente- en fruitverbruik, activiteit, minder tijd televisiekijken, enz. Met poppen die de voedingscategorieën uitbeeldden werden de principes van de voedselpiramide aangebracht. De ouders namen eveneens deel aan het project via versturen van brieven waarin ze gevraagd werden bvb. het groente- en fruitverbruik in hun gezin te evalueren, voorstellen te doen om dat verbruik te verhogen, enz.

Met de helft toegenomen

De resultaten wijzen uit dat in de scholen met het programma voor gewichtscontrole de BMI significant minder steeg dan bij de controlekinderen: na 1 jaar bedroeg die 0,06 kg/m² tegenover 0,59 kg/m² bij de controles. Na twee jaar bereikte de toename van het gewicht in de «gewichtsgroep» slechts 50 % van die in de controlegroep (0,54 kg/m² versus 1,08 kg/m²). Er werd geen verschil vastgesteld tussen jongens en meisjes of in functie van het begingewicht.

Deze studie toont dus aan dat ondanks de talrijke hinderpalen in de strijd tegen obesitas er wel degelijk pistes bestaan die het verdienen bewandeld te worden.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Fitzgibbon ML et al. J Pediatr 2005;146:618-25.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés