.
 

News 2005
<< previous next >>

Borstkanker: minder vet, minder herval

Een studie die werd voorgesteld op het 41ste congres van de American Society of Clinical Oncology wijst uit dat een vetarm dieet het risico op herval van borstkanker aanzienlijk kan indijken...

Door Nicolas Rousseau

News van :
25 Mei 2005

het artikel drukken

In ons land is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen : 1 vrouw op 12 krijgt borstkanker in de loop van haar leven. Vrouwen betalen een zware tol aan deze kanker want er bestaat in de huidige geneeskunde nog geen voldoende doeltreffende behandeling om de ontwikkeling ervan te verhinderen. Meer dan ooit is preventie dan ook belangrijk.

Preventie omvat regelmatig zelfonderzoek van de borsten en mammografie, maar ook een evenwichtige voeding en dagelijkse fysieke activiteit. Op de 41ste bijeenkomst van de Asco in Orlando vorige week bleek uit een uitgebeid onderzoek zelfs voor het eerst dat het mogelijk is het risico op herval van borstkanker te verminderen gewoonweg door minder vet te eten.

Minder recidieven

Bij de studie waren 2 437 vrouwen tussen 48 en 79 jaar oud betrokken bij wie borstkanker in een vroegtijdig stadium was gediagnosticeerd. Een jaar na de heelkundige verwijdering van het gezwel werden de vrijwilligsters opgenomen in een klinische trial met als doel de invloed te evalueren van een vetarm dieet op de evolutie van hun ziekte.

Natuurlijk kreeg iedere vrouw een klassieke medische behandeling. Maar de helft van hen werd intensief gecoacht door diëtisten om hun vetconsumptie aanzienlijk te verminderen. Het resultaat van die interventie was vrij spectaculair: na 60 maanden follow-up was er in vergelijking met de controlegroep bij de «gecoachte» vrouwen een hervalpercentage dat ongeveer 25 % lager was dan bij de vrouwen die niet gecoacht waren.

Volgens de auteurs van deze studie gaat het hier om het eerste bewijs van een significante verbetering van de overlevingsduur zonder herval bij gemenopauzeerde vrouwen met borstkanker door eenvoudige verandering van hun eetgewoonten.  Probleem blijft nu nog die principes te integreren in onze eetgewoonten waarbij veel te veel vet wordt gebruikt…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés