.
 

News 2005
<< previous next >>

Astma : een kwestie van overgewicht ?

Door nieuwe elementen is een beter begrip mogelijk van de manier waarop overgewicht de luchtwegen kan beschadigen en voorbeschikken tot astma.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
12 Mei 2005

het artikel drukken

Obesitas is al gekend als risicofactor voor tal van aandoeningen vooral dan de cardiovasculaire, type 2 diabetes en sommige kankers. Maar nu zijn er ook almaar meer argumenten voor een rol ervan bij astma zonder evenwel duidelijkheid of een oorzakelijk verband.

Obesitas lijkt nochtans een voorlopersteken te zijn van later astma. In de VS zijn trouwens 3 van de 4 mensen die dringend worden gehospitaliseerd voor astma obees. Tot heden toe was de vraag hoe obesitas het risico op astma kon verhogen niet bevredigend beantwoord. Vorsers van de School voor Maatschappelijke Gezondheid in Harvard brengen nu nieuwe elementen aan.

De rol van de hormonen

De eerste factor is zuiver mechanisch: bij obesen zijn de longen minder goed ontplooid en het ademvolume is kleiner waardoor de luchtwegen dus nauwer zijn. Maar de vorsers denken vooral dat het vetweefsel aan de oorsprong ligt van een chronische ontsteking die de gladde spieren van de luchtwegen kan aantasten en hen overdreven kan vernauwen.

Tot de mogelijke oorzaken behoren volgens de auteurs nog een hormonaal onevenwicht door vetopstapeling. Leptine, het hormoon aangemaakt door het vetweefsel, is pro-inflammatoir. Obesen hebben hogere bloedconcentraties van leptine dan mensen met een normaal gewicht. Maar dat is niet alles: bij een gelijke graad van obesitas zijn de leptineconcentraties nog hoger bij astmatic. Ean ander hormoon aangemaakt door het vetweefsel, het adiponectine met anti-inflammatoire eigenschappen, is in geringere hoeveelheid aanwezig bij obesen.

Volgens Jeffrey Fredberg, professor aan de School voor Maatschappelijke Gezondheidszorg van Harvard en co-auteur van de studie, kan obesitas de ademhaling op diverse manieren negatief beïnvloeden maar die zij nog slecht begrepen. Hoe dan ook, het lijkt erop dat om goed te kunnen ademen, men zijn gewicht onder controle zal moeten houden.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referenties :
Journal of Allergy and Clinical Immunology, mei 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés