.
 

News 2005
<< previous next >>

Obesitas:echt zo gevaarlijk voor het hart?

Overgewicht en hart- en bloedvaten gaan niet goed samen, ook al gaat het maar om enkele kilo's teveel. In een nieuwe Amerikaanse studie echter wordt het verband tussen obesitas en algemene sterfte wel sterk genuanceerd.

Door Magali Jacobs en Nicolas Guggenbühl

News van :
04 Mei 2005

het artikel drukken

Obesitas staat gekend als een risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen, type 2 diabetes, hypertensie, enz. die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de sterfte. In België heeft 30 % van de volwassenen een uitgesproken overgewicht of obesitas (BMI > 27), en dat baart ongerustheid voor het cardiovasculaire sterftepercentage in de komende jaren. Uit verschillende recente gegevens is immers gebleken dat het cardiovasculaire risico al toeneemt bij een gering overgewicht. Maar volgens een recente Amerikaanse studie zouden de gevolgen voor het leven van overgewicht of matige obesitas niet zo groot zijn als gedacht.

Betere gezondheidszorgen

Flegal et al. hebben de gegevens overgenomen van de drie National Health And Nutrition Examination Survey (NHANES), die op gestandaardiseerde manier het gewicht en de lengte van representatieve steekproeven uit de populatie in de VS hadden opgenomen. Daaruit blijkt dat het sterfterisico in verband met het lichaamsgewicht uit de NHANES II (1976-1980) en III (1988-1994) lager is dan wat initieel werd vastgesteld in de versie I (1971-1975). De auteurs schrijven dat toe aan een betere medische behandeling van hypertensie en hyperlipidemie geassocieerd met obesitas. Ook al blijft overgewicht nog altijd even nefast voor het hart, de invloed ervan op de levensverwachting zou minder erg zijn dank zij de gezondheidszorgen.

Gevaarlijk mager

In deze studie veroorzaakt het overgewicht geen toename van het sterfterisico in vergelijking met een zogenaamd “gezond” gewicht (BMI tussen 18,5 en 25). Matige obesitas (BMI tussen 30 en 35) ging gepaard met een licht verhoogd risico enkel voor de 25-59-jarigen. Een ontegensprekelijk sterfterisico was geassocieerd met ernstige obesitas (BMI ≥ 35), maar dat risico was wel minder uitgesproken bij senioren (≥70 jaar). Het hoogste risico werd in deze studie waargenomen voor een lichaamsgewicht…dat te laag was (BMI <18.5) bij mensen tussen 60 en 69 jaar.

Deze gegevens wijzen erop dat de gevolgen van overgewicht op de sterfte pas optreden bij een BMI van 30, d.w.z. uitgesproken obesitas. Vooral bij senioren is magerheid een teken van ondervoeding en gaat gepaard met een slechte levensprognose terwijl matig overgewicht minder nefaste gevolgen heeft.

Deze resultaten dienen echter gerelativeerd, want ook al pleiten ze op een coherente manier tegen de huidige fobie voor overgewicht, toch mogen ze ons niet de kosten uit het oog doen verliezen voor de behandeling van de complicaties van obesitas…

Magali Jacobs en Nicolas Guggenbühl
diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Flegal et al., JAMA 2005;293:1861-1867.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés