.
 

News 2005
<< previous next >>

Diabetes en cholesterol: vezels zeer doeltreffend

Met een supplement op basis van vezels vangt men twee vliegen in een klap bij type 2 diabetes: de slechte cholesterol neemt er duidelijk door af en de goede stijgt. Een alternatief voor sommige cholesterolverlagende medicamenen?

Door Nicolas Rousseau

News van :
27 April 2005

het artikel drukken

Het is welbekend: een te hoog cholesterolgehalte doet het risico van cardiovasculaire aandoeningen toenemen. Maar dat risico is nog meer uitgesproken bij type 2 diabetes zodat het verlagen van de cholesterol samen met gewichtsafname tot de voornaamste gezondheidsprioriteiten behoren. Volgens een studie voorgesteld op het zesde jaarlijkse congres over arteriosclerose, trombose en vaatbiologie, georganiseerd door de American Heart Association, kan door een mengsel van voedingsvezels het lipidenprofiel van type 2 diabitici aanzienlijk verbeterd worden.

Voor de goede, tegen de slechte

Van vezelsupplementen, net zoals van een voeding rijk aan vezels (voornamelijk de oplosbare vezels), werd reeds herhaaldelijk aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in de algemene populatie. Maar in tegenstelling tot andere studies werd op degene voorgesteld op dit congres een opmerkenswaardige vaststelling gedaan: de gunstige werking van de vezels kon vastgesteld worden tegelijk op de slechte en op de goede cholesterol bij type 2 diabetes. Duidelijk gezegd: de cholesterolafzetting in de slagaders zou erdoor worden verminderd en de eliminatie ervan door lever verhoogd.

Beter effect dan de statines

Dat effect is relatief spectaculair. Het onderzochte supplement leverde een dagelijkse aanbreng van 10 tot 15 g oplosbare vezels afkomstig uit een combinatie van guargom, Arabische gom, pectines, havervezels en een variëteit van boonvezels. Het werd gegeven aan 78 type 2 diabetici van gemiddeld 59 jaar oud die het 2 tot 3 keer per dag innamen net voor de maaltijd onder vorm van een drankje. Resultaten: na 3 maanden waren de totale cholesterol en de triglyceriden met 14% gedaald. De slechte LDL-cholesterol was gedaald met 28.7% en de goede HDL-cholesterol was gestegen met 21.8 %. De vezels lijken dus resultaten te geven voor die parameters die gelijkaardig zijn als die met statines en zelfs beter voor de HDL-c want die neemt niet toe met de medicamenten. Het overdenken waard vooral ook omdat de vezels minder “pijnlijk” zijn voor de portefeuille van de sociale zekerheid.

Nicolas Rousseau
Diëtist-voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés