.
 

News 2005
<< previous next >>

De weegschaal slaat niet door

Het metabool syndroom geselt onze kontreien. Voor het eerst is uit een studie uitgevoerd bij senioren gebleken dat de lokalisatie van de vetmassa het risico van het metabool syndroom beïnvloedt en dat zelfs zonder overgewicht.

Door Nicolas Guggenbühl en Magali Jacobs

News van :
20 April 2005

het artikel drukken

Het metabool syndroom (MS) is een combinatie van factoren zoals obesitas, hypertensie, dislipidemie, insulineresistentie,… Als men minstens drie criteria heeft, verhoogt sterk het risico van een cardiovasculaire aandoening. In de Verenigde Staten is dat het geval bij 22% van de populatie. Bij senioren loopt dat cijfer op tot 42%. In een nieuw studie in het kader van de Health Aging and Body Composition Study, werd deze populatie onderzocht in een steekproef van 3 035 veteranen tussen 70 en 79 jaar oud.

De eerste vaststelling van de studie is alles behalve verwonderlijk: hoe hoger de BMI, des te grotere het risico van het metabool syndroom. Dat syndroom is ook afhankelijk van de lokalisatie van het vetweefsel: mensen met een metabool syndroom hebben meer visceraal vet (gelokaliseerd in het abdomen rond de organen) dan de andere. Maar verwonderlijker is dat dit effect van het abdominaal vet niet enkel bij mensen met obesitas of overgewicht voorkomt maar ook bij hen met een als normaal beschouwde BMI (BMI < 25 g/m²). Bovendien is dat verband meer uitgesproken als de verhouding van vetmassa geringer is.

Beter geplaatse adipocyten

Wat verwonderlijk lijkt is het feit dat obese mensen zonder metabool syndroom het meest subcutaan vet hadden ter hoogte van de billen. Dat betekent niet dat de vetmassa van de billen een beschermende factor is voor het metabool syndroom. We kunnen veeleer stellen dat bij de obese mensen met een hoog risico van metabool syndroom het diegenen zijn met een groter deel van hun vetmassa in de billen minder vet hebben op visceraal niveau.

Deze studie bevestigt dat obesitas van het type «appel» (accumulatie van vet rond de taille) meer nefaste gevolgen heef dan de «peer» (accumulatie van bet rond de heupen). En vooral vestigt deze studie de aandacht op het feit dat de viscerale vetopstapeling ook problemen kan geven bij mensen met een normaal gewicht.

Deze resultaten vragen om bevestiging in andere leeftijdsgroepen en mogen het belang van het gewicht niet maskeren : zelfs met een opstapeling van visceraal vet – een courant fenomeen met het ouder worden – heeft een senior met een normaal gewicht een geringer risico van metabool syndroom dan iemand met overgewicht.

Magali Jacobs en Nicolas Guggenbühl
Diëtist-voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie
Goodpaster BH et al., Arch Intern
Med 2005;165:777-783.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés