.
 

News 2005
<< previous next >>

Zout en vetten:oorzaken van beroerten

De preventie van cerebrovasculaire acidenten wordt nog al te vaak verwaarloosd. Eenvoudige maatregelen zoals verminderen van de zout- en vetconsumptie kunnen nochtans het ergste voorkomen...

Door Nicolas Rousseau

News van :
02 Maart 2005

het artikel drukken

Het cerberovasculair accident is nog weinig gekend bij het brede publiek (althans in vergelijking met het hartinfarct) maar treft toch heel wat Belgen. Elke dag krijgen 52 mensen een beroerte en dat betekent dus 19 000 Belgen per jaar waarvan er 9 000 overlijden binnen het jaar en 6 000 gehandicapt zijn en afhankelijk zijn van de hulp van hun naastbestaanden. Naast een nog ontoereikende opsporing worden weinig inspanningen geleverd voor preventie. Sommige slechte gewoonten op het bord hebben onherstelbare gevolgen.

Een epidemiologisch onderzoek in het noorden van Manhattan in New York heeft de weerslag geanalyseerd van de manier van leven en eten op het risico van CVA bij 3 183 bewoners. De voorlopige resultaten werden na 5 ½ jaar follow-up bekend gemaakt op het internationale congres over CVA van de American Stroke Association (New Orleans, in Louisiana).

Twee wijzigbare risicofactoren

De vrijwilligers werden in 4 groepen ingedeeld naargelang van hun vet- en zoutverbruik en de resultaten zijn alarmerend. Bij de mensen die het meest vet eten (meer dan 115 g vet per dag of meer dan 1000 kcal minsten per dag afkomstig uit lipiden !) is het risico van CVA verhoogd met 64 % in vergelijking met mensen die het minst vet eten (ongeveer 24 g per dag of 216 kcal). Bij ons geven de huidige aanbevelingen van de Hoge Raad voor Hygiëne aan niet meer dan 100 g vet per dag te eten voor een gemiddelde volwassen man. Maar we weten uit ervaring dat dit cijfer ruimschoots wordt overschreden…

Ook zout is verontrustend want te veel zout doet het risico van CVA aanzienlijk toenemen. In deze studie werd aangetoond dat dit reeds het geval is bij een bescheiden zoutconsumptie. Bij de deelnemers met een zoutconsumptie van meer dan 10 g per dag was het risico van CVA verhoogd met 90 % in vergelijking met de referentiegroep (6 g per dag volgens de American Heart Association)! In België is de gemiddelde zoutconsumptie nu net van de orde van grootte van 10 g per dag…wat dus wijst op de uitgebreidheid van het probleem.

Een verwittigd man is er twee waard. Daarom is het een gezonde gewoonte minder vet te eten (en daarbij de verborgen vetten in de voeding niet te vergeten) en om ook te vermijden systematisch zout bij te voegen. Dat zijn goede preventiemaatregelen tegen beroerten.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Referentie :
http://www.accidentcerebral.org

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés