.
 

News 2005
<< previous next >>

Zink krijgt een «boost» door zuivelproducten

In een dieet met weinig vlees en veel plantaardige producten komt de assimilatie van zink in het gedrang. In een studie werd aangetoond dat het inschakelen van melk of yoghurt die toestand kan herstellen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
09 Maart 2005

het artikel drukken

Zink staat ervoor bekend een doorslaggevende rol te spelen tijdens de groei omdat het met name tussenkomt bij de celvermenig-vuldiging. Maar het heeft ook nog veel andere functies met name bij de strijd tegen vrije radicalen en de immuunfunctie. Recent onderzoek wijst uit dat het ook in lichte mate de duur van een afkoeling kan inkorten.

De rol van zink bij het geheugen lijkt alsmaar belangrijker te worden: zink is in grote mate aanwezig in de hippocampus, een gebied in de hersenen dat een rol speelt bij het periodisch geheugen waardoor we ons jaren later al dan niet gelukkige gebeurtenissen kunnen herinneren.

In de voeding komt zink vooral voor in dierlijke eiwitbronnen, in het bijzonder in vlees, eieren en zeevruchten. Oesters bevatten het meeste zink. De status van zink in het lichaam hangt echter niet uitsluitend af van de aanbreng maar ook van de hoeveelheid zink die echt wordt geabsorbeerd in het spijsverteringsysteem.

Zink opsporen

De absorptie in de darm wordt bevorderd door de aanwezigheid van eiwitten en verminderd door fytaten, antinutritionele stoffen die zich in volle graanproducten bevinden. Dat betekent dat door een voeding arm aan vlees en rijk aan volle graanproducten de zinkstatus in gevaar kan komen door een gebrekkige aanbreng in combinatie met een slechte assimilatie. Nochtans wordt het eten van minder vlees en van meer volle graanproducten veeleer als positief beschouwd maar niet voor zink. Daarvoor lijken zuivelproducten heil te brengen.

Een team van de universiteit van Queretaro, in Mexico, heeft een onderzoek gedaan bij 48 vrouwen die een van de volgende drie regimes kregen : (1) typisch ruraal (gebaseerd op plantaardige stoffen en rijk aan fytaten), (2) het zelfde regime maar met melk en (3) het zelfde dieet maar met yoghurt. Bij hen werd aan de hand van gemarkeerde radio-isotopen de assimilatie van zink en ijzer nagegaan..

Resultaten : door het toevoegen van melk nam de absorptie van zink toe met 50 % en door yoghurt met 68 %. Met de zuivelproducten die ook zink aanbrengen was de totale hoeveelheid geabsorbeerde zink gestegen met 70 % met melk en met 78 % met yoghurt. De absorptie van ijzer was niet gewijzigd in functie van het dieet wat betekent dat het effect op de assimilatie van zink niet gebeurt ten koste van die van ijzer. Dat bevestigt dus de plaats van zuivelproducten in een vegetarisch dieet.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referenties :
Rosado JL et al. J Nutr mars 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés