.
 

News 2005
<< previous next >>

Vermageren: te weinig wetenschap in de studies

Een kritisch nazicht van de methodologie van de wetenschappelijke studies gepubliceerd op gebied van diëten brengt een hele reeks mankementen aan het licht. De studies die duidelijke wetenschappelijke bewijzen leveren zijn zeldzaam.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
23 Februari 2005

het artikel drukken

Op gebied van diëten ontbreekt het niet aan publicaties. Wetenschappers zien – vaak terecht – neer op artikels voor het brede publiek, waarin voortdurend diëten worden “verkocht”.Toch is ook voorzichtigheid geboden voor de wetenschappelijke studies.

Vorsers van de School voor Maatschappelijke Gezondheid van de universiteit van Kansas hebben een onderzoek gedaan over 231 geselecteerde artikels die tussen 1966 en 2003 gepubliceerd werden en gewijd zijn aan gewichtsverlies. Ze hebben daarbij ook de onderzoeken betrokken over het effect van een vermageringsdieet en/of fysieke activiteit en over de samenstelling van de lichaamsmassa, vetverdeling, metabolisme en fitness.

Gebrek aan gegevens

Om de analyse uit te voeren heeft het team de manier onderzocht waarop de studies melding maakten van een hele reeks kenmerken van de personen. Ze hebben als referentie de gids CONSORT (Consolidation of the Standard of Reporting Trials Characteristics), gebruikt. Dat is een gevalideerd werkmiddel met 21 essentiële criteria opdat een studie valide is. De onderzoekers hebben zich geconcentreerd op verschillende karakteristieken die een invloed zouden kunnen hebben op het effect van het dieet of van de fysieke activiteit op gewichtsafname: met name leeftijd, geslacht, algemene gezondheidstoestand, gebruik van geneesmiddelen (andere dan die gebruikt voor gewichtsvermindering), ras en postmenpauzestatus.

Ze hebben ook gecontroleerd of de omvang van de steekproef werd gepreciseerd bij het begin en op het einde van de studie. Er zijn immers veel afvallers en daardoor wordt de validiteit van de resultaten sterk verminderd evenals de kracht van de interpretatie.

90 % wazig

De resultaten wijzen uit dat lacunes schering en inslag zijn. In 92 % van de studies wordt geen rekening gehouden met geneesmiddelengebruik, in 34 % niet met de algemene gezondheidstoestand, in 86 % wordt het ras niet bepaald, in 11 % de leeftijd niet en in 8 % wordt gezwegen over de menopauzestatus. In totaal schatten de auteurs dat 90 % van de studies over diëten niet als betrouwbaar kunnen worden beschouwd…

Het onderwerp van diëten en vermageren is verre van helder en dat vertroebelt nog meer ons zicht erop…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Referenties :
Gibson CA et al. BMC Medical Research Methodology 2005, 5:9 (23 February 2005) http://www.biomedcentral.com/1471-2288/5/9/abstract

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés