.
 

News 2005
<< previous next >>

Wortelen tegen kanker

In een studie wordt een andere kant van de sluier gelicht over bepaalde antikanker-effecten van wortelen. Dit keer gaat het niet over de vitaminen of anti-oxidantia maar over een antischimmelmiddel dat door de eerbare wortelgroente wordt aangemaakt.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
16 Februari 2005

het artikel drukken

Buiten enkele zeldzame diëten waarin – ten onrechte – wortelen worden afgeraden omwille van het zogezegde hoge suikergehalte (6,5 g per 100 g, wat toch nog altijd bescheiden is), heeft de wortel het imago van een gezonde groente. Zoals de naam als suggereert (net zoals alle gekleurde gewassen) bevatten wortelen caroteen en dat heeft een dubbel leven: enerzijds wordt het gedeeltelijk omgezet in de darm in vitamine A (vandaar de term provitamine A); anderzijds is het een anti-oxidans dat reeds onderwerp was van heel wat onderzoek met name op gebied van kanker. Alhoewel sommige interventiestudies met hoge doses bèta-caroteen ontgoochelend resultaten gaven, gaat de hoeveelheid bèta-caroteen in een fruit- en groenterijke voeding gepaard met een geringer risico van kanker.

Wortelen lijken nochtans een bijzonder antikankerpotentieel te bezitten. Dat blijkt alleszins uit de studies van een team van de universiteit van Newcastle (Verenigd Koninkrijk) in samenwerking met Deense onderzoekers over een antischimmelmiddel van de wortel : falcarinol.

Minder gezwellen

De vorsers hebben 24 ratten met precancereuze letsels in het colon aan drie verschillende diëten onderworpen : een normale voeding (controle), een groep met rauwe wortelen (oranje soort) en een andere met falcarinol, in dezelfde hoeveelheden als de dieren die de rauwe wortelen kregen. De resultaten wijzen uit dat na 18 weken de dieren uit de « wortelgroep » en uit de «falcarinolgroep» ongeveer een derde minder tumoren ontwikkelden dan die uit de controlegroep.

Falcarinol is een antischimmelmiddel dat de wortel afscheidt om zich te beschermen tegen bepaalde agressies. Het verhindert met name het optreden van bepaalde donkere vlekken bij het bewaren. Er is nog maar weinig geweten over het gehalte aan falcarinol in wortelen. Dat hangt immers waarschijnlijk af van de variëteit en van de teeltomstandigheden. We weten wel dat in bepaalde gevallen door gebruik van fytosanitaire producten de aanmaak van beschermende elementen door het gewas wordt verminderd.

Indien het antikankerporentieel van dat bestanddeel wordt bevestigd bij mensen, zou de wetenschap wortelvariëteiten kunnen ontwikkelen die meer falcarinol bevatten. We herinneren er wel aan dat dit bestanddeel wat bitter smaakt en dat het in hoge doses toxisch is. Maar de marge is groot: de letale dosis is zowat 400 kg wortelen die in een keer dienen opgegeten te worden!

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Referenties:
Journal of Agricultural and Food Chemistry, februari 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés