.
 

News 2005
<< previous next >>

Borstkanker:
vervlogen hoop voor groenten en fruit

In een nieuwe Europese studie over voeding en gezondheid werd de aanbreng van groenten en fruit en het kankerrisico onder de loep genomen. De resultaten beantwoordden niet aan de verwachtingen.

Door Nicolas Guggenbühl en B. Vermeiren

News van :
26 Januari 2005

het artikel drukken

Voedingskundig is het correct te stellen dat in een gezonde voeding een royale plaats dient toebedeeld aan groeten en fruit en niets kan daar afbreuk aan doen…Maar tussen de bewezen en veronderstelde gunstige effecten zijn er grijze zones. En dat geldt vooral voor borstkanker.

Alhoewel heel wat gegevens pleiten in het voordeel van een “anti-kankereffect” van groenten en fruit, werd in recente studies de potentiële beschermende werking van die voedingsmiddelen tegen dat soort kanker in vraag gesteld. Dat geldt vooral de nieuwe gegevens uit de grote case control-studie van EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).

In die studie waren bijna 300 000 vrouwen tussen 25 en 70 jaar betrokken uit acht Europese landen. Aan hen werden twee vragenlijsten voorgelegd ; de eerste in 1992, de tweede in 1998. Tien jaar later werden bijna 3 500 borstkankers gediangosticeerd. Het verdict : er is geen significant verband tussen fruit- en groentenverbruik en het risico op borstkanker.

Die resultaten zijn teleurstellend. Het is inderdaad verleidelijk te denken dat een bekende groep voedingsmiddelen het risico op een veel voorkomende aandoening zoals borstkanker kan doen afnemen en de al zeer positieve balans van groenten en fruit te vervolledigen.

Meer dan een pijl op hun boog

Groenten en fruit zijn gewassen met een bijzonder rijk “nutritioneel palmares”:ze bevatten een ganse reeks nuttige elementen zoals vezels, vitamines en een veelheid van andere antioxidantia. Alhoewel de precieze rol van die verschillend bestanddelen niet helemaal gekend is, werd van groenten en fruit al het belang bewezen in heel wat gebieden zoals daling van de bloeddruk en risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Ook al lijkt borstkanker niet beïnvloed door de aanbreng van fruit en groenten, toch geven ze wel bescherming tegen andere kankersoorten. Dat is het geval voor kanker van mond, keelholte, strottenhoofd, maag en waarschijnlijk colon en rectum.

Ook al brengt deze studie geen goed nieuws, toch doet ze geen afbreuk aan de glansrol van fruit en groenten. Bovendien wordt deze voedingsmiddelenklasse gekenmerkt door de quasi afwezigheid van lipeden en een zeer geringe energieaanbreng.
En dat zijn twee bijzonder interessante kenmerken in de strijd tegen het groeiend probleem van obesitas.

Nicolas Guggenbühl en B. Vermeiren


Referenties:
IARC (International Agency for Research on Cancer), 12 januari 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés