.
 

News 2005
<< previous next >>

Bloeddrukverlaging door plantaardige en zuivelproducten bij kinderen

Jonge kinderen die dagelijks vier porties groenten en fruit consumeren met minstens twee porties zuivelproducten hebben een lagere bloeddruk in hun adolescentie. Door die gezonde gewoonte zou het risico van hoge bloeddruk op volwassen leeftijd afnemen.

Door Nicolas Rousseau

News van :
19 Januari 2005

het artikel drukken

Het voedingsgedrag als volwassene stoelt uiteraard op wat in de kinderjaren is aangeleerd. Het is gebaseerd op de opvoeding door de ouders, de cultuur, de omgeving en de maatschappij. Een goede basis leggen op zeer jonge leeftijd lijkt van kapitaal belang om het ontstaan van degeneratieve aandoeningen later in het leven te voorkomen. Volgens een studie van de Boston University School of Medicine, Massachusetts, is een van de goede methoden als bescherming tegen hypertensie onze kinderen de reflex aan te leren om dagelijks voldoende groenten, fruit en zuivelproducten te gebruiken.

Groot worden met fruit en groenten

De gunstige rol van zuivel- en plantaardige producten is reeds lang gekend bij volwassenen met hoge bloeddruk maar was nog onduidelijk bij kinderen. Daarom heeft een Amerikaans onderzoeksteam 95 kinderen tussen 3 en 6 jaar oud gevolgd tot de leeftijd van 12 jaar. Op het einde van dat onderzoek hebben ze vastgesteld dat de kinderen die minstens vier porties groeten en fruit aten en 2 porties zuivelproducten per dag gebruikten in hun adolescentie een systolische bloeddruk (op het ogenblik van samentrekking van de hartkamers) hadden die lager was dan die van de andere kinderen. Dat verschil was significant aangezien er een waarde van 7 bestond als verschil tussen beide groepen (106 mm Hg in de groep « grote verbruikers » tegenover 113 mm Hg in de groep « geringe verbruikers »).

Volgens dr. Lynn Moore, de leidster van de studie, hebben de kinderen die weinig plantaardige en zuivelproducten gebruiken in hun kindertijd, een groter risico op hypertensie reeds enkele jaren later. Dat voedingsgedrag blijft immers bestaan in de adolescentie en op volwassen leeftijd. De bloeddruk in de adolescentie is trouwens een sterke voorspeller van de bloeddrukwaarden na de leeftijd van 30 jaar.. Het is dan ook belangrijk jonge kinderen al onmiddellijk op de goede weg te zetten…

Nicolas Rousseau

Bron :
Moore LL et al, Epidemiology 2005 ;16(1) :4-11

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés