.
 

News 2005
<< previous next >>

Vlees en kanker: steak niet rooskleurig

In een grootschalig onderzoek werd aangetoond dat een hoge consumptie van rood en bewerkt vlees het risico van dikke darmkanker doet toenemen. Gevogelte en vis daarentegen komen op een goed blaadje…

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
12 Januari 2005

het artikel drukken

Vlees wordt er al lang van beschuldigd het risico van bepaalde kankers te vergroten en vooral van colonkanker. Maar de wetenschappelijke argumenten waren vaak gekleurd door de aanbreng van verzadigde vetten die vaak samen met vlees worden gegeten en waardoor op zich het kankerrisico toeneemt.

Een team van de American Cancer Society in Atlanta heeft het verband onderzocht tussen het verbruik op lange termijn van vlees en het risico van kanker van dikke darm en van endeldarm. De studie betreft bijna 150 000 volwassenen tussen 50 en 74 jaar oud, afkomstig uit 21 staten. Een eerste evaluatie van het vleesverbruik werd gedaan in 1982, een tweede tussen 1992 en 1993, toen de deelnemers opgenomen waren in de CPS II-studie (Cancer Prevention Study II). Op 31 augustus 2001 werden 1 667 gevallen van kanker van dikke darm of endeldarm gediagnosticeerd.

Risico met 50 % verhoogd

De resultaten wijzen uit dat mensen in het hoogste tertiel voor verbruik van rood en bereid vlees (fijne vleeswaren…) sinds 1982 een risico van het distale colon (deel net boven de endeldarm) hebben dat met 50 % is toegenomen in vergelijking met mensen die minder vlees eten. De personen met de grootste verhouding rood vlees/gevogelte en vis hebben een risicotoename met 53 %. Omgekeerd gaat een consumptie op lange termijn van gevogelte en vis gepaard met een omgekeerd verband van het risico van proximale en distale colonkanker. Wat endeldarmkanker betreft gaat een hoog verbruik van rood vlees gepaard met een risicotoename van kanker met 71 %.

Alhoewel deze resultaten alles behalve rooskleurig zijn voor vlees, preciseert Walter Willett van de School voor Volksgezondheid van Harvard in een redactioneel artikel dat het verhaal over rood vlees en kanker nog niet ten einde is en dat andere studies op lange termijn noodzakelijk zijn waarbij dan vooral rekening dient gehouden met de bereidingsmanier.

Het komt er niet op aan rood en bereid vlees volledig te bannen maar deze studie levert toch bijkomende argumenten voor het volgen van een mediterraan dieet met minder rood vlees en meer gevogelte en vis. Gelukkig preciseert de befaamde epidemioloog dat het vervangen van geroosterd rundvlees met puree door zalm met pistaches en bruine basmatirijst geen culinaire opoffering is !

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Referenties :
JAMA 12 januari 2005

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés