.
 

News 2003
<< previous next >>

Boekweit voor een goede glycemie

Onderzoek toont aan dat boekweitextract kan bijdragen tot de regeling van het suikergehalte in het bloed.

Door Emmanuella Mollet en Nicolas Guggenbühl

News van :
26 November 2003

het artikel drukken

Boekweit is een granensoort die in onze voeding weinig voorkomt. En toch lijkt het interessante eigenschappen te bezitten met name voor diabetici. Canadese vorsers hebben onlangs aangetoond dat deze graansoort een gunstig effect kan hebben op de glycemie.

Dat nieuwe onderzoek, dat zal verschijnen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van 3 december, werd uitgevoerd bij 40 ratten waarbij diabetes (type 1 diabetes, insulinedependent) werd geïnduceerd. Een deel van de diertjes kreeg een eenmalige dosis boekweitextract toegediend en het andere deel een placebo. Vervolgens werd de glycemie bepaald. Resultaat: bij de ratten die het boekweitextract hadden gekregen, was de glycemie 12 tot 19 % gedaald terwijl in de placebogroep er geen wijziging optrad. Dat experiment toont dus aan dat boekweitextract een glycemieverlagend effect heeft, in ieder geval bij proefdieren.

Naast de vezels !

Sommige granen bleken vroeger al interessant om de glycemie te wijzigen. Dat is het geval voor haver, dat bijzonder rijk is aan oplosbare vezels. Die hebben een gunstig effect op de glycemie omwille van hun eigenschap om een gel te vormen. Volgens het Canadese team is de werking op de glycemie van boekweit niet te danken aan vezels maar aan een andere molecule, het chiro-inositol, dat in hoge mate aanwezig is in boekweit en in mungobonen (groene soja). Het werkingsmechanisme ervan is nog niet opgehelderd, maar waarschijnlijk maakt het de cellen gevoeliger voor insuline en zou zelfs kunnen werken zoals insuline.

Boekweit zou dus bijzonder interessant kunnen zijn voor diabetici, maar ook voor iedereen. De gezondheidsvoordelen van een voeding waardoor sterke glycemieschommelingen vermeden worden, komen meer en meer aan het licht. Dankzij dit onderzoek zullen misschien in de toekomst nieuwe producten zoals met boekweit verrijkte voedingsmiddelen tot stand komen en wellicht zelfs een gezondheidsclaim kunnen vermeld worden zoals reeds het geval is voor diverse eetwaren in de Verenigde Staten.

Natuurlijk kunnen de vermelde resultaten voor het ogenblik niet geëxtrapoleerd worden naar de mens toe en blijft de vraag welke dosis vereist is om dergelijk effect te bekomen. Waarom zouden we echter niet in afwachting van onderzoek bij mensen, die vergeten graansoort, die met name het onontbeerlijke ingrediënt vormt van echte Bretoense pannenkoeken, niet herontdekken?

Nicolas Guggenbühl,
Diëtist Voedingsdeskundige
en Emmanuella Mollet

Ref. :
Kawa MJ. J Agric Food Chem; 3 december 2003

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés