.
 

News 2003
<< previous next >>

Obesitas : de zoete planeet

Het verbruik van calorierijke zoetmiddelen neemt toe en net zoals voor obesitas is dat een wereldwijd fenomeen

Door Emmanuella Mollet en Nicolas Guggenbühl

News van :
03 December 2003

het artikel drukken

De mens is altijd al aangetrokken geweest door zoete smaken. Het verbruik van zoete voedingsmiddelen (met suiker of andere calorierijke zoetstoffen zoals fructoserijke siropen) is de laatste decennia sterk toegenomen, ondanks het feit dat acalorische zoetstoffen zoals aspartaam eveneens een bepaald marktsegment hebben weten te veroveren. De rol van suiker in het ontstaan van obesitas blijft nochtans nog erg omstreden. In sommige studies werd immers aangetoond dat als het gebruik van koolhydraten met inbegrip van suiker, afneemt, het aandeel van vetten stijgt en dat is alles behalve gunstig voor het gewicht. Maar meer nog dan suiker als dusdanig zijn het vooral de soft-drinks die tal van vorsers zorgen baren. In diverse onderzoeken werd immers een verband geopperd tussen suiker bevattende drankjes en gewichtstoename bij adolescenten en volwassenen.

Hoe is de consumptie van zoetwaren geëvolueerd en welke voedingsmiddelen zijn het meest betroffen? Op die vragen werd gepoogd een antwoord te formuleren door een team van vorsers van de universiteit van North-Carolina in Chapel Hill (Verenigde Staten). De wetenschappers hebben de gegevens verzameld over de voeding in meer dan 1100 landen in 1962 en in 2000. Ook andere factoren werden bestudeerd: de urbanisatie en de groei van het nationaal inkomen alsook drie grote enquêtes van het Departement van landbouw in de Verenigde Staten.

Softdrink-generatie

De resultaten tonen een duidelijke toename aan van het verbruik van calorierijke zoetmiddelen op wereldschaal. Tussen 1962 en 2000 bedroeg die stijging 74 kcal per dag (hetzij het energetisch equivalent van 30 kg vet op 10 jaar tijd !). De urbanisatie en de groei van de inkomens zijn voor 82 % verantwoordelijk voor die verandering. Het is een interessante vaststelling dat dit fenomeen zich niet enkel voordoet in landen met een hoog inkomen. De auteurs melden dat die toename zelfs meer te maken heeft met landen met een gering of gemiddeld inkomen dan met die met een hoog inkomen. We stellen dan ook vast dat obesitas, vroeger een “ziekte van de rijken”, nu alsmaar meer ravages aanricht bij mensen met een gering inkomen…

De gegevens voor de Verenigde Staten tonen een stijging aan van de consumptie van calorierijke zoetmiddelen tussen 1977 en 1998 die overeenstemt met 83 kcal per dag. Met ondersteunenden cijfermateriaal geven de auteurs aan dat het grootste deel van die toename (80 %) te wijten is aan soft-drinks en fruitsappen. Eens te meer: ook al is het verband tussen soft-drinks en obesitas niet bewezen, toch is er reden genoeg om de denkpiste te volgen dat dranken die veel suiker en weinig essentiële nutriënten bevatten, het gewicht niet in gunstige zin beïnvloeden.

Nicolas Guggenbühl,
Diëtist Voedingsdeskundige
en Emmanuella Mollet

Ref. :
Popkin BM. Obes Res 2003;11(11):1325-32.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés