.
 

News 2003
<< previous next >>

CVA: kosten voor rokers

De gegevens van de “Rotterdam Health Study” tonen aan dat mensen met een hoge aanbreng van vitamine C minder risico lopen op een cerebrovasculair accident (CVA), vooral als ze roken.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
19 November 2003

het artikel drukken

Oxidatieve stress is een bedreiging voor de cellen veroorzaakt door instabiele moleculen, de vrije radicalen. Er wordt verondersteld dat het een rol speelt bij tal van pathologische processen, met inbegrip van de cerebrovasculaire accidenten (CVA). Daarom spelen antioxidantia, een algemene term voor talrijke bestanddelen die oxidatieve stress kunnen bestrijden op rechtstreekse of onrechtstreekse manier. Aan hen worden grotendeels de gunstige effecten van groenten en fruit toegeschreven op hart en bloedvaten, kankerrisico enzovoort. Bij CVA blijft hun rol nog omstreden.

In een Nederlands onderzoek bij een cohorte van de " Rotterdam Health Study " wordt de belangstelling voor twee antioxidantia terug opgerakeld, met name vitamine C en E, in verband met het risico op ischemische CVA (de meest frequente vorm van CVA). De steekproef omvatte meer dan 5 000 vrouwen en mannen ouder dan 55 jaar die woonden in de omstreken van Rotterdam en geen cognitieve problemen hadden. Zij werden gevolgd gedurende een gemiddelde periode van 6,4 jaar. De auteurs hebben zich geconcentreerd op de aanbreng van volgende antioxidantia : vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen en flavonoïden.

Rokers: eet maar kiwi's !

De resultaten geven aan dat een hoge aanbreng van antioxidantia gepaard gaat met een lager risico op CVA. Het verband is dosisafhankelijk en significant voor vitamine C en, enkel bij rokers, eveneens voor vitamine E. Mensen met de hoogste aanbreng van vitamine C (hoger dan 133 mg per dag) hebben een risico op CVA dat 33 % lager is dan geringe verbruikers van vitamine C (minder dan 95 mg/dag). Maar het is vooral bij rokers dat het beschermend effect zich laat zien met een risico op CVA dat 73 % lager is bij de grote verbruikers van vitamine C. Nog altijd bij die rokers, die het meeste vitamine E innemen, is het risico op CVA 23 % lager dan bij hen die er maar weinig van verbruiken.

Er bleek geen beschermend effect te zijn van inname van antioxidantia onder vorm van supplementen. Op basis van die gegevens is het niet mogelijk met zekerheid de waargenomen bescherming toe te schrijven aan vitamine C, maar er wordt eens te meer het belang in aangetoond van een voeding die van nature uit rijk is aan antioxidantia (de aanbreng van vitamine C houdt nauw verband met de consumptie van fruit en groenten).

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Ref. :
Voko Z et al. Neurology 2003;61:1273-1275.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés