.
 

News 2003
<< previous next >>

Water moeten we drinken…

Voedingsexperts raden vaak aan dagelijks anderhalve tot 2 liter te drinken. Is die hoeveelheid willekeurig gekozen? Antwoord op het Voedings-en Gezondheidscongres*.

Door Nicolas Rousseau

News van :
12 November 2003

het artikel drukken

Drinken vooraleer men dorst heeft…Waarom? In de eerste plaats omdat als we dorst hebben, het al te laat is. Dehydratatie treedt vaak onvrijwillig op en kan het organisme als snel verstoren. Ze gaat in de eerste plaats gepaard met een verlies van lichaamsgewicht (snel herwonnen na te drinken!), een verminderd ademvolume bij inspanning, een verzwakt geheugen, constipatie en vermoeidheid. Vandaar de noodzaak te drinken zonder te wachten op een dorstgevoel om fit te blijven. Dat geldt des meer als men ouder wordt want met de jaren vervaagt het dorstgevoel en treedt dehydratatie sluipend op bij senioren. Maar drinken is van levensbelang om ons te beschermen tegen bepaalde degeneratieve aandoeningen.

Wie betaalt het drinkgelag?

Door niet voldoende te drinken wordt het lichaam verplicht…zijn buskruit op lange termijn te verbranden. Volgens prof. B. Flamion, Universiteit van Namen, werd al in diverse zeer ernstige onderzoeksstudies aangetoond dat te weinig drinken gepaard gaat met een verhoogd risico op colo-rectale kanker. Men vermoedt bovendien dat vochttekort een negatieve invloed heeft op blaaskanker maar dat is nog controversieel. Het lijkt erop dat vochtinname in de loop van de nacht het risico op een myocardinfarct zou kunnen verminderen vooral bij mannen. De reden daarvoor zou een afname zijn van de bloedviscositeit wat een gunstig effect heeft op een betere bloedvoorziening van het hart. Het glas water op de nachttafel of de fles water naast het bed zijn dus ongetwijfeld goede gewoonten die we moeten onderhouden.

Hoeveel ?

Bij de meest nauwkeurige aanbevolen vochtaanbreng wordt rekening gehouden met de … ingenomen calorieën: 1 ml/kcal. Samengevat, hoe meer men eet, hoe meer men moet drinken…Het is ook logisch dat men in bepaalde omstandigheden meer moet drinken (extreme warmte, koorts, intense lichaamsinspanning,…) om de variaties in het vochtverlies in verband met de fysieke activiteit, het zweten en de elektrolytenlading van het lichaam (natrium, kalium,…) te dekken. In dat geval dient de aanbreng aangepast in de orde van grootte van 1.5 ml/kcal. Maak de rekening maar: u zal zeker tussen 1.5 l en 2.5 liter vocht per dag komen, al naargelang de situatie, bovenop het water dat in de voedingswaren zit.

Nicolas Rousseau
Diëtist Voedingsdeskundige

* 6e Voedings- en gezondheidscongres, Brussel-7 en 8 november 2003.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés