.
 

News 2003
<< previous next >>

Blauwe bosbessen om de bloedvaten te relaxeren

Onderzoek bij knaagdieren wijst uit dat het eten van wilde blauwbessen een gunstige invloed heeft op het vermogen van de bloedvaten om zich te ontspannen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
05 November 2003

het artikel drukken

Vasoconstrictie of contractie van bloedvaten vormt een van de mechanismen die een rol spelen bij cardiovasculaire incidenten, met name via een verhoging van de bloeddruk. Omgekeerd werkt vasodilatatie in een gunstige zin voor de gezondheid van hart en slagaders. Van blauwbessen, en in het bijzonder bepaalde van de antioxidanten erin, de anthocyaninen, werd al een beschermende werking aangetoond op celniveau evenals op de cognitieve en motorische functies van ratten. Nieuwe argumenten werden voorgesteld op het jaarlijks congres van de " Federation of Amercian Societies for Experimental Biology ", dat onlangs in San Diego werd gehouden.

Ontspan u, aorta !

Vorsers hebben een belangrijke arterie, de aorta, gepreleveerd bij ratten die ofwel een standaardvoeding ofwel dezelfde voeding verrijkt met wilde blauwbessen (het equivalent van een tot twee tassen voor een mens) hadden gekregen. Vier delen van elke aorta werden blootgesteld aan stress-hormonen om de opgewekte contractiekracht te meten in omstandigheden die vanuit chemisch standpunt het inwendig milieu van het organisme nabootsen.

Hun onderzoek wijst uit dat de aorta van de dieren die de bessen hadden gekregen, makkelijker relaxeert dan die van de controlegroep. Om meer te weten te komen over de manier waarop het contractiemechanisme wordt beïnvloed, hebben de onderzoekers een deel van de tunica interna van de vaten, het endotheel, weggenomen alvorens ze terug aan de hormonen bloot te stellen. Dan was de contractiekracht als reactie op het stresshormoon drie keer groter dan bij een intacte aorta; dat bewijst dus het belang van het endotheel.

In de tunica interna

De laag endotheelcellen die de tunica interna van de bloedvaten vormt, staat ervoor bekend een belangrijke bron te zijn van stikstofoxide (NO), een krachtige vasodilatator. De vorsers opperen de mogelijkheid dat het werkingsmechanisme van de blauwbessen zou verlopen via een verbetering van biologische beschikbaarheid van dat NO. Dat zou dan kunnen bijdragen tot het voorkomen van een stijging van de bloeddruk. Door verder onderzoek zou moeten vastgesteld worden in welke mate het eten van blauwbessen hoge bloeddruk zou kunnen bestrijden.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés