.
 

News 2003
<< previous next >>

Rode wijn om met volle teugen te …ademen?

Zal rode wijn binnenkort een geneesmiddel zijn tegen chronische ademhalingsinsufficiëntie? Waarschijnlijk niet onder vorm van een glas maar de mogelijkheid wordt zeer ernstig genomen…

Door Nicolas Rousseau

News van :
29 October 2003

het artikel drukken

Het is welbekend dat RODE wijn het mensenhart versterkt…Maar achter die befaamde uitspraak gaan nog andere onvermoede deugden schuil, met name de weldaden van rode wijn op het ademhalingssysteem.

In een pas verschenen onderzoeksstudie in de laatste uitgave in oktober van het medisch tijdschrift Thorax worden de gunstige effecten van resveratrol, een krachtig antioxidans uit het edele druivennat, op de evolutie van chronisch obstructieve bronchopneumopathie (COBP).
Die aandoening doodt volgens de WGO jaarlijks ongeveer 3 miljoen mensen wereldwijd. Rokers worden 10 keer meer getroffen dan niet-rokers.

In het onderzoek werden 15 rokers en 15 mensen met COPB betrokken bij wie op een gestandaardiseerde manier monsters werden afgenomen van het broncho-alveolair spoelvocht. In een volgende fase werd resveratrol aan de stalen toegevoegd om de effecten ervan na te gaan op de productie van interleukine 8, een stof die een rol speelt bij ontstekingsverschijnselen in de longen.

Bij rokers werd door het extract van resveratrol uit rode wijn de aanmaak van de ontstekingsmediator met 94 % verminderd. Bij patiënten met COBP bedroeg die daling ongeveer 88 %…
COBP wordt nu in essentie behandeld met hoge doses steroïden maar dat gaat gepaard met de gekende neveneffecten. Het is niet uitgesloten dat in de toekomst resveratrol doeltreffend zou kunnen zijn om de verdere evolutie van COPB te verhinderen.

Geen reden echter om op de fles te springen: een chronische hoest zal niet gestild worden door een of zelfs meerdere glazen…Men is eerder van plan om een inhalator te gaan gebruiken met sterk geconcentreerde doses.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés