.
 

News 2003
<< previous next >>

Antioxidantia : twee stars met een groot hart

Ondanks de grote verwachtingen op gebied van cardiovasculaire preventie werd in een nieuwe meta-analyse aangetoond dat suppletie met vitamine E en bèta-caroteen niet doeltreffend is, ja zelfs gevaarlijk.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
16 Juni 2003

het artikel drukken

Reeds jarenlang wekken vitamine E en bèta-caroteen of pro-vitamine A heel wat hoop wat betreft de preventie van bepaalde aandoeningen, met name op cardiovasculair gebied. Dankzij de antioxidatieve eigenschappen ervan en de vetoplosbaarheid zijn zij in staat de oxidatie van LDL-cholesterol af te remmen. Door dat mechanisme zouden ze bijdragen in de strijd tegen arteriosclerose, dus tegen hart- en vaatziekten. Maar tot heden toe bleven die vaststellingen beperkt tot de epidemiologie waarin vitamine E en/of bèta-caroteen gepaard gingen met een lagere incidentie van cardiovasculaire voorvallen. In de klinische onderzoeksstudies daarentegen waren de resultaten maar pover.

In een poging om hieromtrent een stand van zaken op te maken, hebben Marc S Penn, van de Cleveland Clinic Foundation, in de Verenigde Staten en zijn collega's een meta-analyse uitgevoerd op basis van de grote onderzoeken die tot op heden werden uitgevoerd. Zij hebben de gegevens verzameld van 7 gerandomiseerde onderzoeksstudies over suppletie met vitamine E, die in totaal 81 788 patiënten betroffen en 8 gerandomiseerde studies in verband met suppletie met bèta-caroteen bij 138 113 patiënten. De follow-upperiode bedroeg 1,4 tot 12 jaar.

Einde van een carrière ?

Resultaten : vitamine E geeft geen enkel voordeel in vergelijking met geen suppletie ermee zowel wat betreft cardiovasculaire sterfte als mortaliteit door gelijk welke oorzaak of optreden van een cerebro-vasculair accident. Met bèta-caroteen is het nog erger : dat blijkt de totale en de cardiovasculaire sterfte zelfs lichtjes maar toch significant te doen toenemen.

Volgens Marc S Penn zou rekening houdend met de resultaten van deze meta-analyse, het gebruik van vitaminesupplementen met bèta-caroteen en/of vitamine A actief moeten ontmoedigd worden. De auteurs stellen zelfs ondubbelzinnig en eenvoudigweg voor de aan de gang zijnde klinische onderzoeken met bèta-caroteen te stoppen. Ze verzetten zich eveneens tegen het gebruik van vitamine E als continue behandeling en pleiten in het voordeel van het opgeven ervan in toekomstige onderzoeksstudies bij patiënten met een verhoogd risico op een coronaire aandoening. Kortom, het gaat hier over een einde van een carrière in het cardiovasculair domein waarover zeker nog heel wat zal inkt zal vloeien.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref :
Vivekananthan DP et al. Lancet 2003;36 :2017-23.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés