.
 

News 2003
<< previous next >>

Parkinson : het dubbel snijdend zwaard

Door een hoog ijzer- en mangaanverbruik zou het risico op de ziekte van Parkinson kunnen toenemen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
11 Juni 2003

het artikel drukken

Bij veel mensen, vooral vrouwen, is het een probleem om de aanbevolen aanbreng van ijzer te dekken. In onze maatschappij van overvloed, wordt ijzergebrek zelfs beschouwd als het belangrijkste voedingstekort. Daarom is het op de markt brengen van verrijkte voedingsmiddelen en de vrije verkoop van supplementen met ijzer dan ook vanuit dat oogpunt een goede zaak. Maar er zou wel eens een keerzijde aan die medaille kunnen zijn….

Hoe onontbeerlijk ijzer ook is, het is gekend als een oxidans. En bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson zouden oxidatieve verschijnselen kunnen bijdragen tot de degeneratie van de zenuwcellen waardoor de afgifte van dopamine vermindert.

De hypothese van een schadelijk effect van ijzer op het risico voor de ziekte van Parkinson werd al in een aantal onderzoeken geopperd. Die denkpiste wordt nu in een nieuwe case-control onderzoeksstudie gesteund. Een team onder leiding van een vorser van de universiteit van Washington, in Seattle, heeft de voedingsgewoonten (met inbegrip van de inname van supplementen) onderzocht van 388 mensen bij wie de ziekte van Parkinson werd gediagnosticeerd. Die gegevens werden dan vergeleken met die bij een “controlegroep” van 250 mensen zonder ziekte van Parkinson.

Verdubbeld risico

De resultaten wijzen erop dat in vergelijking met de laagste aanbreng (laagste quartiel) mensen die het meeste ijzer verbruikten (hoogste quartiel) een relatief risico vertoonden dat 70 % hoger lag. Een ander oligo-element, mangaan, lijkt dat nefast effect van ijzer nog in de hand te werken : mensen met een aanbreng die hoger was dan de mediane aanbreng voor beide voedingsstoffen hebben een praktisch verdubbeld risico op de aandoening. De hoofdauteur, Karen M Powers, preciseert dat die hoge niveaus enkel bereikt werden door mensen die dagelijks minstens een multivitaminen-supplement of een ijzersupplement namen.

IJzer is vooral aanwezig in producten van dierlijke oorsprong terwijl mangaan vooral in plantaardige middelen zit, met name in thee. Die resultaten betekenen geenszins dat de consumptie van voedingsmiddelen die van nature uit rijk zijn aan ijzer of mangaan dient verminderd te worden. Ze dienen echter wel eens te meer aan te zetten tot voorzichtigheid met betrekking tot ongerechtvaardigd gebruik van supplementen, wat vaak wordt aanzien als iets volledig onschadelijk.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref :
Power KM et al. Neurology 2003;60:1761-1766

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés