.
 

News 2003
<< previous next >>

SU.VI.MAX: de gegevens ontsluierd!

De resultaten van de grootste interventiestudie op gebied van voeding ooit gerealiseerd zijn voortaan bekend: het risico op kanker en mortaliteit kan door antioxidanten wel degelijk ingedijkt worden, ….voor hen die er niet genoeg van innemen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
25 Juni 2003

het artikel drukken

Meer dan dertienduizend vrijwilligers namen dagelijks, gedurende bijna acht jaar, een capsule gevuld met ofwel een cocktail van antioxidanten ofwel een placebo. Het opzet van het onderzoek was het verband tussen de antioxidantstatus van het lichaam en het risico op de ontwikkeling van ernstige aandoeningen zoals ischemische hartaandoeningen en kanker op te helderen. Men wilde ook weten of het toedienen van antioxidanten de gezondheid ten goede komt in verband met morbiditeit en mortaliteit.

Naast de uiterst nauwkeurige methodologie is de SU.VI.MAX studie bijzonder waardevol. Enerzijds omdat het onderzoek betrekking heeft op een Westerse populatie en anderzijds omdat het hier om hoeveelheden van antioxidanten gaat die door middel van een goede, evenwichtig samengestelde voeding (rijk aan groenten en fruit) kunnen verkregen worden.

Placebogroep

De studie bevestigt wat reeds in tal van observatiestudies werd aangetoond: met name een omgekeerd verband tussen de hoeveelheid bètacaroteen in het bloed – op zijn beurt verband houdend met de inname van groenten en fruit – en het risico op kanker en hart- en vaataandoeningen. In het SU.VI.MAX onderzoek houden de initiële hoeveelheden bètacaroteen bij de mannen verband met het risico op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Dergelijk verband kon bij vrouwen niet worden aangetoond.

Interventiegroep

In het licht van de hoop die een twintigtal jaar geleden was gerezen zijn de resultaten, op cardiovasculair gebied, eerder teleurstellend. Er kon geen enkel significant positief effect van de suppletie worden aangetoond. Daartegenover staat dat, bij mannen, een suppletie wel leidt tot een significante daling van het risico op kanker (-31%), alle gevallen zonder onderscheid, en het risico op sterfte (-37 %). Ook hier bij vrouwen geen waarneembare invloed.

Strijd tussen geslachten?

Zijn antioxidanten doeltreffender bij mannen dan bij vrouwen? Neen, de verklaring moet vermoedelijk gezocht worden bij wat op het bord terechtkomt.. “Vrouwen hebben op zich een betere bètacaroteen- en vitamine C-status in vergelijking met mannen” aldus Jean Nève, professor aan de ULB en Lid van het Wetenschappelijk comité en comité van Toezicht van de SUVIMAX-studie. “Dit kan wellicht verklaard worden door het feit dat de inname van groenten en fruit bij vrouwen aanzienlijk hoger ligt dan bij mannen”.

Deze nieuwe gegevens ondersteunen dus nog maar eens ten volle de aanbevelingen om meer fruit en groenten te eten om zo het risico op kanker en sterfte te verlagen, zeker voor hen die er maar weinig innemen. Men zegge het verder…

Nicolas Guggenbühl
Diététicien Nutritionniste

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés