.
 

News 2003
<< previous next >>

Meer eten en minder uitgeven

Voor het eerst werd in een Amerikaanse onderzoeksstudie het financiële impact onderzocht van regelmatige consumptie van fruit en groenten op de uitgaven voor gezondheidszorgen. Zouden de grootste fortuinen hun oorsprong vinden bij de groenteboer?

Door Nicolas Rousseau

News van :
04 Juni 2003

het artikel drukken

De resultaten van een Amerikaans onderzoek in de Chicago Western Electric Company werden recent vrijgegeven ter gelegenheid van het tweede “Aziatisch-Pacifisch” wetenschappelijke forum  van de American Heart Association in Honolulu (Hawaï). Daarbij wordt de gunstige invloed benadrukt van regelmatige consumptie van groenten en fruit op de uitgaven in de gezondheidszorgen.

50 jaar bij de kruidenier

Ongeveer 1 000 mannelijke werknemers werden een eerste keer medisch nagekeken tussen 1957 en 1958. In die tijd waren zij 44 tot 55 jaar oud en hadden geen antecedenten van cardiovasculaire aandoeningen. Tussen 1984 en 2000 werden de uitgaven op gebied van gezondheidszorgen nauwgezet genoteerd door de Health Care Financing Administration van de stad. Gezien de inflatie van de levenskosten tussen het einde van de jaren '50 en het einde van het vorige millennium werd de berekening van de kosten gedaan op basis van de consumptieindex van het jaar 2 000.

In 1959, dus bij het begin van de studie, werden de deelnemers ingedeeld in drie categorieën in functie van hun consumptie van groenten en fruit.: laag (minder dan 14 porties per maand), middelmatig (tussen 14 en 42 porties per maand) en hoog (meer dan 42 porties per maand). Een portie kwam overeen met een “Amerikaanse tas”, hetzij min of meer 150 g fruit en/of groenten.

Voor een handvol dollars meer

Jaarlijks kostten de “grote” verbruikers van fruit en groenten significant minder aan de maatschappij dan de twee andere groepen voor alle uitgaven op het vlak van gezondheidszorgen maar vooral voor de kosten in verband met cardiovasculaire aandoeningen.
Gemiddeld hebben de aanhangers van de plantaardige producten jaarlijks 11 416 $ uitgegeven tegenover 14 655 $ door de geringe verbruikers en 12 622 $ voor de middelmatige verbruikers. Dat komt overeen op een virtuele besparing van 115 $ per portie groenten of fruit …
Ook al lijkt dat veel, toch vormen 42 porties per maand (het equivalent van anderhalve portie per dag) nog niet de ideale doelstelling: voedingsdeskundigen bevelen immers bijna het dubbele aan en dat is veel meer dan wat de gemiddelde Amerikaan (en Belg) verbruikt! We kunnen dus stellen dat hoe meer groenten en fruit men eet, hoe meer men bespaart….

Nicolas Rousseau
Diëtist Voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés