.
 

News 2003
<< previous next >>

Een nieuwe vitamine van de B-groep ?

Het is al 55 jaar geleden maar nu lijken Japanse vorsers nog eens een nieuwe vitamine ontdekt te hebben : het pyrroloquinoline quinone (PQQ). Die behoort tot de klasse van de vitamines van de B-groep en zou op biochemisch vlak analoog zijn aan niacine (vitamine B3) en aan riboflavine (vitamine B2), co-factoren bij de reacties van oxidoreductie in het organisme.

Door Nicolas Rousseau

News van :
07 Mei 2003

het artikel drukken

Om te beantwoorden aan het statuut van vitamine, dienen de kandidaten een essentiële rol te spelen bij de mens en die rol moet afhankelijk zijn van de aanbreng via de voeding. Die voorwaarden zouden wel eens vervuld kunnen zijn bij PQQ dat overvloedig voorkomt in vlees en sommige groenten. Gebrek eraan veroorzaakt bij knaagdieren een vermindering van de vruchtbaarheid, groeiproblemen, een verzwakt afweersysteem, fragiliteit van de huid en een verminderde vacht.

Deze stof werd in 1979 ontdekt bij bacteriën en zou een co-factor van groot belang zijn bij de stofwisseling van lysine (waarschijnlijk ook van ornithine en glycine), een essentieel aminozuur voor de mens, vooral voor de activiteit van een enzym dat een rol speelt bij de afbraak ervan, het AAS-dehydrogenase (voor 2-aminoadipic 6-semialdehyde dehydrogenase).

Dat enzym is aanwezig in tal van organen bij muizen met name in het hart, de nieren en de lever. Ook al zijn de werkelijke werkingmechanismen van dat « vitamine » nog onbekend, toch menen de auteurs van deze studie dat het een essentiële rol zou kunnen spelen bij de mens. Hoge concentraties van PQQ werden ook aangetroffen in de milt, de pancreas en de longen en lagere gehalten in de hersenen en het hart. Maar dat is alles wat we er op dit ogenblik van weten bij de mens…

Er blijft dus nog een lange weg af te leggen alvorens PQQ officieel kan toegelaten worden tot het pantheon van de vitamines van de B-groep !

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

Ref :
Kasahara T et al. Nature 2003;422 :832

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés