.
 

News 2003
<< previous next >>

Suiker en diabetes : een echtscheiding

In tegenstelling tot een nog sterk verbreide opvatting lijkt suikerconsumptie geen factor te zijn die het risico op type 2 diabetes beïnvloedt.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
30 April 2003

het artikel drukken

Suiker of sacharose wordt al lang met de vinger gewezen vooral wat betreft type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm van suikerziekte die trouwens vaak gepaard gaat met overgewicht. Omdat bij een diabeticus het suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog is en er suiker in de urine kan aangetroffen worden, leek het verband tussen die metabole stoornis en het suikerverbruik vanzelfsprekend. In de eerste diëten voor suikerzieken in de jaren twintig werden koolhydraten bijna volledig geweerd maar nu hebben die voedingselementen terug een normale plaats gekregen en zelfs suiker wordt toegestaan. Dat belet echter niet dat het hypothetisch verban tussen suiker en diabetes in heel wat geesten verankerd blijft.

In een nieuwe onderzoeksstudie bij 38 480 vrouwen van 45 jaar of ouder die gedurende 6 jaar werden gevolgd werd in het bijzonder nagegaan wat het verband is tussen de aanbreng van verschillende suikers en het risico op diabetes: dat betrof niet enkel sacharose of tafelsuiker, maar ook fructose dat met name in fruit aanwezig is en lactose in zuivelproducten. Op het einde van follow-up hadden 918 vrouwen type 2 diabetes gekregen.

De calorieën primeren

Uit de analyse van de resultaten besloten de auteurs dat er geen enkele significante invloed bestond van de koolhydraten op het risico voor diabetes. De vrouwen die het meeste suiker verbruiken lopen geen hoger risico op die aandoening dan zij die de laagste consumptie hebben. Maar een overmatige calorieaanbreng en een sedentaire levensstijl lijken allebei wel factoren te zijn die het risico op diabetes doen stijgen.

Deze studie betekent niet dat men mateloos suiker mag eten, maar ze bevestigt eens te meer dat het niet het teveel aan suiker maar wel het teveel aan calorieën is die een diabetogene factor vormt. Er blijkt tevens uit wat ook al in andere onderzoeken werd aangetoond, met name dat de mensen die het minste suiker innemen de hoogste aanbreng van vetten en cholesterol hebben. En dat is alles behalve gunstig gezien de rol van de vetopstapeling bij het ontstaan van het syndroom van insulineresistentie. Met andere woorden: bij mensen die zich fixeren op de suiker, zou de aanbreng van vetten speciaal in het oog moeten gehouden worden.

Nicolas Guggenbühl

Ref :
Diabetes Care 2003;26:1008-1015

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés