.
 

News 2003
<< previous next >>

Een half uurtje om meer plantaardige producten te eten

« Eet meer groenten en fruit ! ». Die gezondheidsboodschap wordt niet altijd toegepast, vooral door mensen met een laag inkomen. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat aan die uitdaging kan beantwoord worden.

Door Nicolas Rousseau

News van :
23 April 2003

het artikel drukken

Groenten en fruit zijn goed voor de gezondheid, dat is algemeen bekend. Uit epidemiologische onderzoeken is gebleken dat hoe hoger de consumptie van plantaardige producten is, des te lager de incidentie is van cardiovasculaire aandoeningen en van bepaalde kankersoorten.

Spijtig genoeg heeft in onze westerse maatschappij het eten van fruit en groenten soms een prijs, vooral buiten het seizoen. Groenten en fruit zijn dan ook zelden de eerste keuze in families met een gering inkomen.

In een recente Engelse onderzoeksstudie werd nochtans aangetoond dat geïndividualiseerde adviezen het gedrag kunnen wijzigen. Dat onderzoek werd uitgevoerd bij 271 mensen tussen 18 en 70 jaar oud uit minder gegoede sociale klassen van de City (Londen). De deelnemers werden bij toeval in twee groepen ingedeeld: de ene groep kreeg gepersonaliseerde adviezen waarbij de nadruk werd gelegd op gedragsveranderingen op gebied van voeding en « mental training » (individuele motivatie); de andere groep kreeg voedingsaanbevelingen over het belang voor de gezondheid om de consumptie van groenten en fruit te verhogen volgens het model « five a day » (5 porties per dag). Elke interventie duurde 15 minuten en werd na twee weken herhaald.

Sleutelveranderingen

Beide manieren van aanpak bleken succesvol maar in verschillende mate. Na een jaar follow-up was de consumptie van fruit en groenten toegenomen met anderhalve portie in de eerste groep en met 0,9 portie in de groep « voeding ». Het aantal patiënten die voortaan 5 porties plantaardige producten per dag aten nam toe met respectievelijk 42 en 27 % in beide groepen.

De auteurs van de onderzoeksstudie hebben eveneens bepaalde voedingmarkers gemeten in het bloed van de deelnemers. Ook al was vreemd genoeg de vitamine C niet gestegen, toch konden ze een toename vaststellen van bèta-caroteen en van vitamine E, krachtige antioxidantia. Die stijging van gunstige bestanddellen was evenwel meer uitgesproken in de eerste groep voor wat betreft bèta-caroteen (+ 90%).

Uit dit onderzoek blijkt dat zeer korte interventies makkelijk ons voedingsgedrag kunnen wijzigen en dat het mogelijk is het verbruik van groeten en fruit significant de doen toenemen bij lage inkomens. Maar alleen al de voedingsaanbeveling werpt al vruchten af, terwijl de resultaten nog beter zijn door op het gedrag in te werken.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Ref.:
Steptoe A et al. BMJ 2003;326:855-858

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés