.
 

News 2003
<< previous next >>

Kerrie tegen kanker

Onderzoekers zien met belangstelling uit naar kurkuma of Indische saffraan, het belangrijkste bestanddeel van kerrie, dat in vitro anticarcinogene eigenschappen blijkt te hebben.

Door D.Delestienne en Nicolas Guggenbühl

News van :
02 April 2003

het artikel drukken

De Indische saffraan of kurkuma is in de traditionele Indische geneeskunde geen onbekend bestanddeel. Het wordt er gebruikt voor de behandeling van uiteenlopende aandoeningen zoals gastro-intestinale problemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheden.

Kurkuma wordt nogal eens verward met saffraan: het zijn twee intensieve kleurstoffen met een geel-oranje kleur. Daar waar het zeer kostbare saffraan gewonnen wordt uit de stamper van de krokus is kurkuma afkomstig uit de wortel van een plant uit de gemberfamilie (Zinngiberaceae). Kurkuma is veel minder duur en wordt gebruikt voor het kleuren van kerriepoeder en de vermaarde “worchestershire-saus”. Ook de kleurstof curcumine wordt eruit geëxtraheerd. Het wordt als een natuurlijke kleurstof voor voedingsmiddelen (bijvoorbeeld in mosterd) gebruikt en kreeg E100 als europees codekleurstof toegewezen.

Diverse studies hebben reeds op de anticarcinogene eigenschappen van deze stof gewezen. De interesse van enkele Texaanse onderzoekers ging ditmaal uit naar de invloed van curcumine op bepaalde kankercellen teruggevonden in het bloed van personen leidend aan multipele myelomatose (een vorm van beenmergkanker). In het labo vermengden ze deze cellen met curcumine en stelden vast dat de deling van de cellen stopte en dat de cellen zelfs afstierven. Als verklaring hiervoor vond men dat een bestanddeel van de celkern, de nucleaire kappa-B factor, geïnhibeerd werd. Die factor fungeert als schakelaar om de aan de kanker gerelateerde genen te activeren.

Het leven in het geel

Hoewel deze studie niet de voordelen van curcumine bij patiënten onderzocht, weet men dat zelfs wanneer deze stof in aanzienlijke hoeveelheden wordt ingenomen, er zich geen enkel neveneffect bij de mens manifesteert. Deze studie toont niet de voordelen – van welke aard ook – van curcumine aan voor de kankerpatiënten, maar biedt wel een moleculaire basis die mogelijk een aantal nieuwe therapeutische pistes opent. Voor dr. B Aggarwal, één van de auteurs van de studie, is dit wel een voldoende reden om de kankerpatiënten, in de mate van het mogelijke, ertoe aan te zetten meer curcumine in te nemen. Hij voegt er onmiddellijk aan toe dat verder onderzoek nodig is om de heilzame dosis curcumine te bepalen.

Eerder onderzoek toonde aan dat curcumine mogelijk antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen heeft, helpt bij wondheling, de ziekte van Alzheimer en de sclerose van atheroom-plaques bestrijdt. Hoewel hiermee het therapeutisch potentieel van dit bestanddeel ver van aangetoond is, wijst deze nieuwe studie nog maar eens op het belang van het natuurlijk kleurenpallet dat ons bord zou moeten hebben en dit niet enkel voor het uitzicht maar ook voor ons ganse lichaam.

D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

Ref :
Bharti AC et al. Blood 2003;101(3):1053-62

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés