.
 

News 2003
<< previous next >>

Een vitamine tegen depressie ?

Speelt foliumzuur of vitamine B9 een rol bij depressie ? Dat wordt alvast gesuggereerd in een epidemiologisch onderzoek in de USA waaruit een verband blijkt tussen vitamine B9 en de vatbaarheid voor depressie.

Door D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

News van :
26 Maart 2003

het artikel drukken

Vitamine B9 of foliumzuur (of folaat) komt tussen bij de aanmaak van neurotransmittors en bij de reacties in het centrale zenuwstelsel. Het speelt dus een rol bij de overdracht van de zenuwstroom tussen hersencellen en door een tekort ervan kunnen zich naast andere symptomen ook neurologische problemen voordoen.

In verschillende klinische onderzoeken werd al een verband gesuggereerd tussen lage folaatspiegels en depressie, maar dit werd nog nooit nagekeken in de algemene bevolking. In een nieuwe onderzoek hebben vorsers van de Tufts University (Boston) en de school voor maatschappelijke gezondheid van de Harvard Medical School in een groep van bijna 3 000 Amerikanen tussen 15 en 39 jaar oud, het verband onderzocht tussen het gehalte aan foliumzuur en depressie. Ze stelden vast dat bij de depressieve mensen de concentraties foliumzuur in het serum en in de rode bloedlichaampjes lager waren dan bij de niet-depressieve personen. Mensen met dysthymie (met humeurstoornissen) hadden eveneens lagere gehalten foliumzuur in de rode bloedcellen dan gezonden.
De auteurs beweren dat dergelijk laag gehalte foliumzuur het meest kenmerkend is bij mensen die recent van hun depressie genezen waren. Ze stellen voor om supplementen foliumzuur te geven gedurende het jaar volgend op een depressie in de hoop herval te vermijden.

Niet te vlug !

In een redactioneel artikel over dit onderzoek maant I Bjelland, van de universiteit van Bergen in Noorwegen echter tot voorzichtigheid. Voor het ogenblik bestaan er nog heel wat onzekerheden over de indicatie tot suppletie met foliumzuur, de duur en de dosering van de behandeling en over de risico's van mogelijke overdosering.
Hij voegt eraan toe dat ondanks de overtuigende argumenten er nog verder onderzoek nodig is om de rol van foliumzuur verder te preciseren bij depressie en dat zal niet makkelijk zijn gezien de Verenigde Staten sinds 1998 een grootschalig programma hebben opgezet waarbij tal van graanproducten met foliumzuur worden verrijkt.

We herinneren eraan dat fruit (vooral citrusvruchten) en groenten (vooral die met donkere bladeren) een goede bron vormen voor foliumzuur. Eet er dus maar naar hartelust van…zeker als u zich wat depri voelt!

D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

Ref :
Morris M.S. et al Psychother Psychosom 2003;72(2):80-7 et Bjelland I et al. Psychother Psychosom 2003;72(2):59-60.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés