.
 

News 2003
<< previous next >>

Gezondheidsaspecten van “bio”

Wetenschappers tonen aan dat het gebruik van herbiciden en pesticiden de vorming van potentieel beschermende bestanddelen in planten vermindert.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
09 April 2003

het artikel drukken

Tot op heden werden nog geen afdoende bewijzen geleverd om het positief imago dat plantaardige producten uit de biologische landbouw genieten te rechtvaardigen, met name: voedingsmiddelen beter voor de gezondheid voor wie ze consumeert. De wijze van telen, die Europees gereglementeerd is, verbiedt immers het gebruik van artificiële verdelgingsmiddelen. Dit heeft voor gevolg dat er in “bioproducten”, in vergelijking met traditioneel geteelde gewassen, over het algemeen minder, zo ze al niet geheel afwezig zijn, pesticiden en herbiciden aanwezig zijn.
Dit volstaat echter niet om “bioproducten” op een voetstuk te plaatsen. Vooreerst omdat herbiciden en pesticiden niet onmiddellijk als een bedreiging voor de gezondheid van de consument moeten worden aanzien en ook omdat de hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen geen verband houdt met het al dan niet “bio”karakter van een plantaardig product. Dit blijkt niet het geval te zijn voor andere interessante stoffen, met name fenolbestanddelen.

Moerbessen, aardbeien en maïs

Wetenschappers van de universiteit van Davis, Californië, hebben moerbessen, aardbeien en maïs op drie verschillende manieren geteeld: zonder pesticide, zonder herbicide en zonder meststof (om zo de “bioteelt” na te bootsen) of enkel met meststof (duurzame teelt) of nog met pesticide, herbicide en meststof (conventionele teelt). Vervolgens werden de hoeveelheid fenolbestanddelen (waaronder de flavonoïden) bepaald. Men neemt aan dat deze bestanddelen een beschermende rol spelen bij de bestrijding van aandoeningen zoals kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Het resultaat was overduidelijk: de producten afkomstig van de twee teeltwijzen waarbij geen pesticiden of herbiciden werden gebruikt, bevatten 19 tot 60 % meer fenolhoudende bestanddelen in vergelijking met de producten die op een conventionele manier werden geteeld.

Microbiële druk

Deze studie toont dus voor het eerst aan dat gewassen waarbij bij de teelt gebruik gemaakt wordt van pesticiden en herbiciden – voor zoverre deze niet al schadelijk zijn voor de mens – minder gunstig zijn voor de gezondheid van de consument. De auteurs geven hiervoor volgende argumentatie: planten maken zelf fenolbestanddelen aan om zich tegen de aanvallen van insecten, micro-organismen en schimmels te beschermen. Door planten met verdelgingsmiddelen over te beschermen, verzwakt die “druk” van de aanvallers, waardoor de vorming van fenolbestanddelen door de plant minder dwingend wordt.

Nicolas Guggenbühl

Ref. :
Asami DK et al. J Agric Food Chem 2003,51,1237-1241.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés