.
 

News 2003
<< previous next >>

Yoghurt en fruitsap tegen urinaire infecties

Hoe komt het dat sommige vrouwen geregeld urinaire infecties krijgen terwijl andere daarvan gespaard blijven? Uit een nieuwe studie blijkt dat de voeding daar een rol in speelt.

Door D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

News van :
19 Maart 2003

het artikel drukken

Finse onderzoekers onderzochten het eventueel verband tussen voeding en de periodische infecties van de urinaire tractus (IUT) bij vrouwen. Ze onderzochten daarvoor twee groepen vrouwen: de ene groep, 139 proefpersonen, bestond uit vrouwen die tijdens de laatste veertien dagen een IUT hadden doorgemaakt en een tweede groep, bestaande uit 185 vrouwen, waarbij de laatste vijf jaar geen IUT werd vastgesteld.

Uit het voedingsonderzoek bleek dat de vrouwen die van de ontsteking gespaard bleven regelmatig meer fruitsap dronken en meer yoghurt en kaas aten in vergelijking met de andere groep. Bij de vrouwen die minstens drie maal per week gefermenteerde melkproducten innamen zoals yoghurt en kaas, was het risico op IUT 80 % kleiner in vergelijking met de vrouwen die minder dan éénmaal per week van deze producten innamen. De dagelijkse inname van 200 ml fruitsap leidde ook tot een verminderd risico op IUT (-34%), een invloed die opvallend meer uitgesproken was wanneer bessensap werd gedronken (-72%).

Probiotica en zuurtegraad

Hoe is deze vaststelling te verklaren? Aangaande de yoghurt en de kaas nemen de onderzoekers aan dat het de erin aanwezige levende bacteriën zijn die, doordat ze de samenstelling van de fecale flora gunstig beïnvloeden (probiotisch effect), het risico op IUT verminderen. De fruitsappen zijn door de aanwezigheid van organische zuren eerder zuur. Het is deze eigenschap die de vrouwen tegen IUT beschermt omdat daardoor een minder gunstige omgeving voor de ontwikkeling van bacteriën aanwezig is.

Deze vaststelling ligt in de lijn van een eerdere nutritionele aanwijzing in verband met IUT. Dezelfde onderzoekers hadden reeds melding gemaakt van dergelijk beschermend effect voor veenbessensap* wanneer het samen met bosbessensap wordt gebruikt, twee vruchten die bijzonder zuur en adstringerend zijn.

Deze nieuwe studie toont aan dat in verband met IUT, zoals voor tal van andere aandoeningen overigens, gefermenteerde zuivelproducten en fruitsappen in een evenwichtige voeding geenszins mogen ontbreken.

D. Delestienne et Nicolas Guggenbühl

* De veenbes is een kleine rode vrucht, behorend tot de familie van de blauwe bosbessen, die veel gelijkenis vertoont met de bosbes. Omwille van haar hoge zuurtegraad en adstringerende eigenschap wordt de veenbes alleen maar bereid gegeten.

Ref. :
Kontiokari T et al. Am J Clin Nutr 2003;77(3):600-4.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés