.
 

News 2003
<< previous next >>

Borstkanker: het ei verbaast

Hoewel het ei voor velen synoniem is voor cholesterolrijk, blijft het niettemin een nutritioneel waardevol voedingsmiddel. Uit een recente studie blijkt zelfs dat, wanneer tijdens de adolescentie eieren gegeten worden, de kans op borstkanker kleiner wordt.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
12 Maart 2003

het artikel drukken

Omdat het ei deel uit maakt van het lijstje ‘cholesterolrijke voedingsmiddelen' heeft het een minder goede reputatie. De laatste jaren pleiten evenwel een aantal aspecten in het voordeel van het ei, met name het feit dat dagelijks een eitje eten geen invloed heeft op het cardiovasculair risico (met uitzondering van diabetici). Daarbij komt dat in verband met de voedingsgerelateerde factoren en verminderd risico op borstkanker, het ei zich van andere levensmiddelen onderscheidt.

Een onderzoeksteam van de School voor Maatschappelijke Gezondheid van Harvard en hun uitgebreide onderzoekspopulatie van meer dan 120 000 vrouwen betrokken bij de vermaarde verpleegstersstudie, heeft het verband tussen voedingsgewoonten tijdens de adolescentie en het risico op borstkanker op latere leeftijd onderzocht. Uit tal van gegevens blijkt dat de voeding tijdens deze levensfase een cruciale rol speelt bij deze aandoening, die overigens de belangrijkste doodsoorzaak is bij vrouwen in Europa en over gans de wereld.

Er werd naar de voedingsgewoonten van de vrouwen gevraagd toen ze 12 tot 18 jaar oud waren. Na uitzuivering van een aantal onderzoeksbeïnvloedende factoren (familiale antecedenten e.d.), stelden de onderzoekers vast dat een verhoogde eierconsumptie gepaard gaat met een verlaagd risico op borstkanker. Is dit te wijten aan de aanwezigheid van essentiële aminozuren in het ei of de aanwezigheid van vitamine B9 of vitamine D? Mysterie. Bij onderzoek naar de rol van specifieke voedingsstoffen blijken vitamines geen bijzondere invloed te hebben.

Ook vezels !

Een andere vaststelling uit de studie, overigens in andere studies bevestigd, is dat ook een verhoogd vezelverbruik verband houdt met een verlaagd risico op borstkanker. De vezels houden een deel van in het maagdarmkanaal aanwezige oestrogenen vast, waardoor hun kankerverwekkend potentieel daalt. Overigens gaat vezelrijke voeding gepaard met een verhoogd gehalte aan SHBG (Sex-hormone-binding globuline), wat ook een limiterende invloed heeft op de genese van borstkanker door oestrogenen.

Tenslotte wijzen de onderzoekers enerzijds op het beschermend effect van de plantaardige vetten en anderzijds op het matig verhoogd risico bij boterconsumptie.

Wijzen we er evenwel op dat in dit soort van studies de betrouwbaarheid van de voedingsanamnese een belangrijke beperkende factor is: het is niet evident om bij personen ouder dan 40 jaar nog een betrouwbaar beeld van de voedingsgewoonten tijdens de adolescentie te kunnen achterhalen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Nutritionist

Frazier AL et al. Breast Cancer Res 2003. De volledige studie kan gratis bekomen worden op URL : http://www.breast-cancer-research.com/mkt/1201/info/press/bcr583.html

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés