.
 

Archieven> Artikel> N°81
<< previous next >>

Meer vitamine D, minder colorectale kanker

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 81, Januari - Februari 2007

het artikel drukken

Meer en meer studies wijzen op het toenemend belang van vitamine D voor de gezondheid, ze is niet alleen van belang voor de vorming van het skelet. In een recente meta-analyse, waarbij zowat 1500 personen betrokken waren, werd het verband van vitamine D en het risico op de ontwikkeling van colorectale kanker onderzocht. Op basis van de gegevens uit dit literatuuroverzicht blijkt dat door een verhoging van 34 ng vitamine D per ml bloed, de incidentie van colorectale kanker met ongeveer de helft kan verminderd worden en dat de incidentie tot twee derde kan teruggedrongen worden wanneer de hoeveelheid meer dan 46 ng/ml bedraagt. Deze laatste aanbeveling komt overeen met een inname via de voeding van 2000 internationale eenheden (of 50 mcg), wat ongeveer vijf maal meer is dan de huidige aanbeveling. Volgens de auteurs van deze studie is deze aanbeveling te halen wanneer vitamine D supplementen in de voeding worden ingeschakeld en men zich minstens 10 tot 15 minuten per dag aan het zonlicht blootstelt. Hoewel deze hoeveelheid aanzienlijk hoger ligt dan de huidige aanbeveling, is er nog hoegenaamd geen gevaar voor een hypervitamine en is er dus geen enkel toxisch risico. Maar ... tussen theorie en praktijk blijft er nog steeds een grote gaping.

Nicolas Rousseau,
Diëtist, voedingsdeskundige


Referentie :Gorham ED et al. American Journal of Preventive Medicine 2007;32(3):210-216.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés