.
 

Archieven> Artikel> N°80
<< previous next >>

Lupinezaadjes als tussendoortje

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 80, December 2006

het artikel drukken

Volgens Australische vorsers zouden de zaadjes van de lupineplant het hongergevoel na de maaltijd in belangrijke mate verlengen. Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek, uitgevoerd bij 16 in goede gezondheid verkerende vrijwilligers. Over een periode van vier weken kregen ze verschillende combinaties van maaltijden als ontbijt en/of als avondmaal. De maaltijden waren ofwel op basis van wit brood, ofwel op basis van brood gebakken met een deel lupinebloem. De energieaanbreng van het ontbijt werd gestandaardiseerd en gecontroleerd, terwijl van het middagmaal ad libitum mocht worden gegeten. Resultaat : de proefpersonen hadden een langer aanhoudend verzadigingsgevoel na de inname van een ontbijt met 'lupinebrood', waardoor ze 's middags minder calorieën innamen (gemiddeld 116 kcal minder in vergelijking met het 'witbrood'-ontbijt). De verminderde calorie-inname was nog meer uitgesproken wanneer het 'lupinebrood' onderdeel uitmaakte van het avondmaal (- 245 kcal). Om beter de resultaten van deze vaststellingen te kunnen verklaren deden de onderzoekers een tweede onderzoek. Gedurende twee weken bepaalden ze, postprandiaal, de hoeveelheid ghreline in het bloed, een orexigeen hormoon. Ze stelden, tot drie uur na de inname van een maaltijd met lupinebrood, een significante daling van het ghreline in het bloed vast. De zaadjes van de zoete lupine-plant bevatten meer eiwit dan soja (50 % tegen 30 %) en bevatten uitzonderlijk veel vezels. Vermoedelijk is deze laatste eigenschap een verklaring voor de uitgesproken onderdrukking van het hongergevoel.

Nicolas Rousseau,
Diëtist, voedingsdeskundige


Referentie :Lee YP et al. Am J Clin Nutr. 2006 November ;84(5) :975-80

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés