.
 

Archieven> Artikel> N°75
<< previous next >>

Prostaatkanker : omega-6 versnellen ...

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 75, Jan/Feb 2006

het artikel drukken

Onderzoekers van het Veteran Affairs Medical Center van San Fransisco beschuldigen (een overdosis aan) omega-6 vetzuren ervan de ontwikkeling van prostaatkanker te versnellen. In hun onderzoek gebruikten ze celculturen en stelden vast dat door de geïsoleerde toevoeging van archidonzuur (AA), de groei van cancerogene prostaatcellen verdubbelde. Het kankerpotentieel vermogen zou te wijten zijn aan de activering door het AA (of eerder via een enzym, het PI3-kinase) van een twaalftal pro-inflammatoire genen die bij het ontstaan van kanker niet onbekend zijn. Het AA zou daarenboven ook nog de activiteit van een ander enzym, het cPLA-2, activeren, ook geen onbekende stof in de kankergenese. Voor de onderzoekers wijzen deze vaststellingen op een mogelijk verband tussen de incidentie van prostaatkanker en de consumptie van omega-6 vetzuren in de westerse landen, in het bijzonder in de Verenigde Staten. Nog maar eens een aanwijzing om naar een beter evenwicht tussen de bronnen van omega-6 en omega-3 vetzuren in onze voeding te streven.

Nicolas Rousseau
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Millie Hughes-Fulford et al Cancer Research 2006 ; Feb 1, 2006; 66 (3).

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés