.
 

Archieven> Artikel> N°75
<< previous next >>

Omega-3 en kanker : weinig samenhangend

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 75, Jan/Feb 2006

het artikel drukken

De positieve invloed van omega-3 op cardiovasculaire aandoeningen is genoegzaam bekend, wat niet kan gezegd worden ten aanzien van kanker. Nochtans zijn er heel wat gezondheidsbeweringen die wel over een kankerbeschermend effect spreken … Een onderzoeksteam van Santa Monica, Californië, publiceerde onlangs een overzicht van de beschikbare gegevens omtrent dit onderwerp.
Op basis van 20 cohorte-onderzoeken uit 7 landen, 11 soorten kanker en 6 verschillende methoden om de aanbreng van omega-3 aan te tonen, stellen de onderzoekers vast dat 65 keer naar een verband tussen omega-3 en kanker verwezen wordt. Slechts 8 onderzoeken bleken statistisch significant te zijn, maar met resultaten die alle richtingen uitgaan (onder meer ook een stijging van het risico). Op basis van hun onderzoeksresultaten besluiten de auteurs dat een bewering waarin gesteld wordt dat omega-3 het risico op kanker, van welke aard ook, beperken geheel onterecht is.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Maclean CH et al. JAMA 2006 ; 295(4) :403-15

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés