.
 

Archieven> Artikel> N°75
<< previous next >>

Plantaardige eiwitten voor de bloeddruk

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 75, Jan/Feb 2006

het artikel drukken

In tal van onderzoeken werd het verband tussen de inname van dierlijke eiwitten, meer in het bijzonder vlees, en de bloeddruk reeds aangetoond. Op basis van de laatste resultaten van de INTERMAP-studie, uitgevoerd bij 4 680 mannen en vrouwen tussen 40 en 59 jaar, kan het verband tussen de inname van eiwitten en de bloeddruk worden verklaard.
De onderzoekers stelden geen enkel verband vast tussen de totale eiwitinname en de bloeddruk. De inname van dierlijke eiwitten zou tot een lichte stijging van de bloeddruk leiden, maar deze stijging is niet meer significant na correctie voor gewicht en gestalte. Er kon evenwel een duidelijk omgekeerd verband worden aangetoond bij de inname van plantaardige eiwitten : voor elke inname van plantaardige eiwitten (2.8 % van de totale energie-inname), daalt de systolische druk met 2,14 mm Hg en de diastolische druk met 1,35 mm Hg.
Er is momenteel grondig onderzoek aan de gang om te achterhalen welke plantaardige aminozuren mogelijk een bloeddrukverlagend effect hebben. Wat er ook van zij, deze resultaten bevestigen nog maar eens het belang om een deel van de dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten te vervangen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Elliott P et al. Arch Intern Med 2006 ; 166(1):79-87

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés