.
 

Archieven> Artikel> N°70
<< previous next >>

Minder verzadigde vetzuren of meer plantaardige producten ?

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 70, Maart/April 2005

het artikel drukken

Een te hoge inname aan verzadigde vetzuren (VVZ) staat duidelijk in verband met een verhoging van het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Daarentegen blijkt een aanzienlijke consumptie van fruit en groenten duidelijk een beschermende factor te zijn, zowel voor cardiovasculaire sterfte als vooral sterfte alle oorzaken. Gaat het hier om losstaande invloeden ? Het loont de moeite zich de vraag te stellen. De inname van een belangrijke hoeveelheid groenten en fruit kan ter vervanging zijn van meer vetrijke voedingsmiddelen. Wat is nu belangrijker : veel groenten en fruit of weinig VVZ ?

Een onderzoeksteam aan de Tufts Universiteit van Boston verrichte hieromtrent onderzoek bij 501 mannen die gedurende 18 jaar werden gevolgd. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat zowel groenten en fruit als VVZ, onafhankelijk van elkaar verband houden met het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Een combinatie van tenminste vijf porties fruit en groenten per dag en een aanbreng van de VVZ lager dan 12 % van de totale calorie-inname leidt tot een vermindering van 31 % aan sterfte alle oorzaken en van 76 % aan cardiovasculaire sterfte. Daarentegen genieten zij die ofwel weinig VVZ innemen, ofwel veel groenten en fruit eten (maar niet de twee samen), niet van die opmerkelijke daling van sterfte alle oorzaken. Kortom, moet je kiezen tussen minder verzadigde vetten en meer groenten en fruit, kies dan toch maar voor de twee samen !

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Referentie :
Tucker KL et al. J Nutr 135(3):556-61.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés