.
 

Archieven> Artikel> N°70
<< previous next >>

Ontbijt, insuline en obesitas

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 70, Maart/April 2005

het artikel drukken

Het ontbijt wordt als een belangrijke maaltijd aanzien, wat in volgend onderzoek alleen maar bevestigd wordt. Britse onderzoekers voerden een gerandomiseerde en “crossover” studie uit bij 10 vrouwen. Gedurende een eerste periode van 14 dagen namen ze ’s morgens een ontbijt (graanproducten + melk met 2 % vet) en in een tweede periode van 14 dagen namen ze ’s morgens geen ontbijt maar aten ze wel tussen 12.00 en 13.30 u. De overige maaltijden van de dag waren met elkaar vergelijkbaar.

De resultaten tonen aan dat tijdens de ‘ontbijtperiode’ de totale gerapporteerde energie-inname van de dames beduidend lager lag. Daarenboven was ook de insulinerespons bij een maaltijdtest beduidend lager. Tenslotte waren de totale cholesterolwaarden en de LDL-waarden op de nuchtere maag bij de “niet ontbijt groep” beduidend hoger. Dit zijn bijzonder waardevolle vaststellingen in verband met de preventie van zwaarlijvigheid, type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Referentie :
Farshi HR et al. Am J Clin Nutr 2005;81(2):388-96.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés