.
 

Archieven> Artikel> N°70
<< previous next >>

Alcohol en gewicht : frequentie als oorzaak

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 70, Maart/April 2005

het artikel drukken

Alcohol, of ethanol, kan een niet te verwaarlozen aandeel in de totale energieaanbreng vertegenwoordigen: iedere gram levert immers 7 kcal. Alcoholconsumptie kan derhalve een belangrijke rol spelen als ‘aanmaker van gewicht’. Het verband tussen alcohol en lichaamsgewicht blijft evenwel controversieel, wellicht omdat tot op heden de meeste studies zich vooral op een gemiddelde alcoholconsumptie focussen, zonder met de frequentie rekening te houden. Eén glas wijn per dag drinken is immers niet te vergelijken met eenmaal per week zeven glazen drinken …

Om meer duidelijkheid in verband met dit verschil te verkrijgen hebben onderzoekers de alcoholgewoontes en de BMI van meer dan 45 000 Amerikaanse volwassenen nauwlettend geanalyseerd. Geheel binnen de verwachtingen stelden de onderzoekers een significante stijging van de BMI vast wanneer overgeschakeld werd van één naar vier alcoholische consumpties per dag. Minder evident was de vaststelling dat, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, de BMI daalde bij een stijging van de frequentie van de alcoholinname. Personen die het meest frequent de kleinste hoeveelheden alcohol innemen zijn ook de magerste personen, terwijl zij die de grootste hoeveelheden drinken, maar het minst frequent, het zwaarst zijn.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Referentie :
Breslow RA et al. Am J Emidemiol 2005;161(4):368-76.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés