.
 

Archieven> Artikel> N°68
<< previous next >>

Diëten en problemen met voedingsgewoonten

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 68, December 2004

het artikel drukken

Gooit het volgen van een dieet roet in de dagdagelijkse voedingsgewoonten? Een hypothese die bepaalde onderzoekers aanhalen, hoewel daarvoor geen harde bewijzen zijn. Om hieromtrent meer duidelijkheid te krijgen zette een onderzoeksteam aan de Universiteit van Pensylvania een onderzoek op. Er namen 123 obese vrouwen aan deel die in drie groepen werden verdeeld : groep één kreeg een streng dieet van
1 000 kcal/dag onder de vorm van vier vloeibare maaltijden. Groep twee kreeg een evenwichtig hypocalorisch dieet van 1200 tot 1500 kcal/dag en groep drie volgde geen dieet (interventie om de calorische beperking te ontmoedigen). Iedere deelnemer nam gedurende de eerste 20 weken van het onderzoek deel aan een wekelijkse groepsbijeenkomst; gedurende de volgende 40 weken gebeurde dit om de veertien dagen.

Na 20 weken bedroeg het gewichtsverlies in de groepen (1-2-3) respectievelijk 12.1 %, 7.8 % en 0.1 %. In geen enkele groep werden problemen met ‘drang naar voedsel’ of andere problemen in verband met voedingsgedrag genoteerd. De depressie, die bij aanvang wel aanwezig was, verminderde op spectaculaire wijze bij de dames uit de ‘dieet’ groepen. Hoewel er meer problemen waren van drang naar voedsel na 28 weken, was er voor dit aspect na 40 en 65 weken geen onderscheid meer tussen de deelnemers in de verschillende groepen. Een resultaat dat de terughoudendheid om een matig hypocalorisch dieet te volgen wel enigszins ontmoedigt.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
Wadden TA et al. Am J Clin Nutr 2004;80(3):560-8.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés