.
 

Archieven> Artikel> N°68
<< previous next >>

Amandelen brengen evenwicht

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 68, December 2004

het artikel drukken

Amandelen genieten niet altijd een goede reputatie gezien hun hoge energetische waarde. Nochtans tonen tal van studies aan dat regelmatig een nootje kraken (ook amandelen) mogelijk een bescherming kan bieden ten aanzien van coronaire aandoeningen. Tot op heden was een voeding zonder of met weinig noten nog niet specifiek onderzocht geweest om na te gaan of deze vruchten wel degelijk dergelijke troeven bezitten. Een onderzoeksteam bracht daar verandering in. In een twaalf maanden durende studie onderzochten ze 43 mannen en 38 vrouwen met een leeftijd tussen 25 en 70 jaar. De eerste zes maanden aten ze zoals ze dit gewoon waren te doen, mar gedurende de laatste zes maanden werd hen gevraagd amandelen aan hun normale eetpatroon toe te voegen. Verder kregen ze geen specifieke dieetvoorschriften. De gemiddelde inname van amandelen bedroeg 52 gram per dag.

De onderzoekers stelden een significante stijging van de enkelvoudige en meervoudige vetzuren vast, alsook van vezels, plantaardige eiwitten en alfa-tocoferol (van 12 naar 23 %). Anderzijds daalde op even significante wijze de hoeveelheid verzadigde vetzuren, dierlijke eiwitten, zout, cholesterol en suikers. Besluitend stellen de onderzoekers dat deze spontane wijzigingen van de voedingsparameters als gevolg van de inname van amandelen ter preventie van cardiovasculaire en andere chronische ziekten alleen maar aan te bevelen zijn.

Nicolas Guggenbühl

Jaceldo-Siegl K et al. Br J Nutr 2004;92(3):533-40

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés