.
 

Archieven> Artikel> N°68
<< previous next >>

Chocolade tegen de hoest ?

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 68, December 2004

het artikel drukken

Het lijkt een lachwekkende gedachte … Nochtans hebben Britse onderzoekers ontdekt dat een bestanddeel uit cacao wellicht doeltreffender is om een kwalijke hoest te doen stoppen dan bepaalde medicatie. Het theobromine, de stof die hier bedoeld wordt, is een alkaloïde dat in kleine hoeveelheden in cacao aanwezig is. Zoals cafeïne is het een bestanddeel dat gekend is omwille van zijn ‘tonistimulerende’ eigenschappen. Het effect op de hoest is verrassend, vooral omwille van de kracht die er vanuit gaat. In vergelijking met codeïne (een narcotisch hoestbedarend middel) of een placebo, is ongeveer drie maal zoveel capsaïcine nodig om een hoest te veroorzaken bij vrijwilligers in goede gezondheid in vergelijking met codeïne, wat op zich dan weer veel doeltreffender is dan een placebo. Volgens de auteurs van het onderzoek leidt het theobromine tot een remming van de activiteit van de nervus vagus, die verantwoordelijk is voor het hoesten. Daarenboven, in tegenstelling met de conventionele behandelingen, heeft theobromine geen negatieve invloed op het cardiovasculair systeem of het zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld slaperigheid. Dit kan wel voor gevolg hebben natuurlijk dat sommigen opeens de behoefte voelen om … te hoesten.

Nicolas Rousseau

Usmani et al. FASEB J. 2004;0:419901-1111.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés