.
 

Archieven> N°98 > artikel
article précédent image suivante

Oneigen, maar geïntegreerd

Ook al maakt Saccharomyces boulardii geen deel uit van de natuurlijke intestinale flora, is deze gist, wanneer gebruikt als probioticum, bijzonder heilzaam en zonder enig risico voor de gezondheid.

" HEALTH & FOOD " nummer 98, 2009

Vorsers van de universiteit van Washington hebben in een studie de voedingsgewoonten en de kostprijs van de voeding vergeleken in een steekproef van 164 volwassenen die woonden in Seattle, nabij Washington.

Weerspiegeling van de kwaliteit
De intestinale flora bestaat uit een heterogeen systeem van micro-organismen waarin zowat 1014 bacteriën aanwezig zijn. Ook gisten zijn van nature aanwezig in het maag-darmkanaal, ofwel als tijdelijke bezoekers ofwel onderdrukt door de overheersende flora, bijvoorbeeld door de Candida albicans. Andere gisten zoals Torulopsis glabrata en Candida tropicalis kunnen tijdelijk geïsoleerd worden. Saccharomyces boulardii wordt niet spontaan in de darmflora teruggevonden, wat niet wegneemt dat de gist bijzondere eigenschappen bezit.

Gewapend om zuur te trotseren
De potentiële kolonisatie met bacteriën van het maagdarmstelsel is in functie van de aanwezige bacteriesoorten, het aantal bacteriën en diverse omgevingsfactoren. Zo weerstaan tal van bacteriën niet aan de bijzonder zure maaginhoud (tijdens de post-prandiale periode een pH tussen 2.5 en 3.5). De aanwezigheid van andere agressieve vloeistoffen, zoals gal- of pancreassap, is een bijzonder nefaste omgevingsfactor voor de overlevingskansen van de meeste bacteriesoorten. De aanwezigheid van S. boulardii in de maag en het colon is te danken aan de hardnekkig weerstand die de gist biedt aan wisselende zuurtegraden. Zijn optimale groei situeert zich rond een pH van 4.5 en 6.5, maar tal van gistcellen zijn al levensvatbaar bij een pH van 3.1. Dank zij deze eigenschap wordt S. boulardii als een uitstekend probioticum aanzien. Om deze reputatie te vervolledigen moet het probioticum ook aan spijsverteringsenzymen, galzouten, organische zuren, wisselende schommelingen in zuurtegraad en temperatuur weerstand kunnen bieden. Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat de S. boulardii hieraan grotendeel weerstand biedt.

Een gist zonder risico
Eenmaal ingenomen is Saccharomyces boulardii – in een gezond lichaam – volledig veilig. In experimentele omstandigheden werd in het maagdarmstelsel van dieren nooit enige vorm van translocatie vastgesteld, zelfs niet bij muizen die over een periode van 70 dagen dagelijks de gids kregen toegediend. Ook bij ratten kon, gebruik makend van een elektronenmicroscopie, nooit enige vorm van intracellulaire translocatie of wijziging in de celmorfologie van de (micro)darmvlokken worden vastgesteld. Nooit werden gistcellen in organen (lever, nieren, longen, hart) teruggevonden, noch in de mesenterische lymfeklieren. Een studie uitgevoerd bij de mens door Buts et coll., toonde aan dat een toediening van de gist bij gezonde volwassenen over een periode van acht dagen, geen enkel effect had op de intestinale morfologie, op de darmvlokken, noch op de diepte van de crypten. De conclusie van een ander onderzoek, uitgevoerd door Jahn et al., luidde gelijklopend: door de inname van Saccharomyces boulardii kan geen significante wijziging noch van de darmvlokkenoppervlakte, noch van de diepte van de crypten worden vastgesteld.

Bovenop de bescherming, de behandeling
De trofische activiteit van S. boulardii en zijn mogelijke positieve invloed op de spijsverteringsenzymen, was in tal van studies het onderwerp van onderzoek. We beperken ons hier tot het aanhalen van enkele relevante resultaten: een stijging van de saccharase-isomaltase activiteit, ook die van lactase, maltase, alfa-glucosidasen, alkalische fosfatase. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van S. boulardii gaan veel verder dan alleen maar het intensifiëren van fysiologische functies. Hij heeft ook therapeutische eigenschappen. In tal van studies, waarbij S. boulardii als probioticum bij de behandeling en preventie van diarree werd onderzocht, bleken positieve resultaten op te leveren. In ander onderzoek kon ook een positief effect in verband met inflammatoire aandoeningen van het maagdarmstelsel worden aangetoond. Kortom, al vertoeft de gist van nature niet in ons spijsverteringskanaal, hij voelt er zich in ieder geval goed thuis.

De redactie

Referenties

Buts JP, Bernasconi P, Van Craynest MP et al. Response of human and rat small intestinal mucosa to oral administration of Saccharomyces boulardii. Pediatr Res. 1986; 20: 192-6.

Czerucka D, Piche T, Rampal P. Review article: yeast as probiotics - Saccharomyces boulardii. Aliment Pharmacol Ther 2007; 26: 767-78

Jahn HU, Ullrich R, Schneider T et al. Immunological and trophical effects of Saccharomyces boulardii on the small intestine in healthy human volunteers. Digestion 1996; 57: 95-104.

McFarland, L.V., Bernasconi, P. Saccharomyces boulardii : A review of an innovative biotherapeutic agent. Microbial Ecology in Health and Disease 1993; 6: 157-171.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés