.
 

Archieven> N°98 > artikel
article précédent image suivante

Gezonde voeding en socio-economische status

Volgens sommige studies lijkt het dat mensen met een hoger opleidingsniveau de neiging hebben zich beter te voeden. Maar ze zouden ook meer betalen voor hun voeding.

" HEALTH & FOOD " nummer 98, 2009

Vorsers van de universiteit van Washington hebben in een studie de voedingsgewoonten en de kostprijs van de voeding vergeleken in een steekproef van 164 volwassenen die woonden in Seattle, nabij Washington.

Weerspiegeling van de kwaliteit
De energiedensiteit van de voeding, met andere woorden de beschikbare energie per kwantiteit van het voedingsmiddel, is een goede indicator van de kwaliteit van de voeding. Op dat vlak leveren mager vlees, vis, afgeroomde zuivelproducten, groenten en fruit minder calorieën per gewichtseenheid dan hamburgers, allerhande suikerwaren en nagerechten. Omgekeerd levert een voeding met een hoge energiedensiteit meer calorieën per gewichtseenheid maar is relatief arm aan essentiële nutriënten.

In diverse studies is aangetoond dat er een verband bestaat tussen een voeding met een lage energiedensiteit met veel essentiële nutriënten en een geringer risico op gewichtstoename, obesitas, type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen, en ook met een lagere incidentie van bepaalde kankersoorten. Omgekeerd werd bewezen dat een voeding met weinig interessante nutriënten maar een hoge energiedensiteit gepaard ging met een toename van een groot aantal aandoeningen.

Op basis van deze vaststellingen lijkt het dat het verbeteren van de kwaliteit van de voeding door het verminderen van de energiedensiteit een goed vertrekpunt zou kunnen zijn voor gewichtscontrole, preventie van bepaalde kankers en verbetering van de algemene gezondheid.


Is goed eten duur?
In een studie door de onderzoekers van de universiteit van Washington dienden 164 deelnemers (103 mannen en 61 vrouwen) hun gebruikelijke consumptiefrequentie te noteren uit een reeks van 152 voedingsmiddelen en 22 dranken en de grootte aan te geven van de verbruikte porties. Ze dienden tevens een voedingsdagboek bij te houden gedurende 4 dagen en vragenlijsten in te vullen over demografie en gedrag.

Op basis van de verkregen resultaten konden we vaststellen dat zowel bij mannen als bij vrouwen een energiedensere voeding gepaard ging met inname van meer totale vetten en verzadigde vetzuren en met een geringer verbruik van voedingsvezels, kalium en vitamines A en C.

De dagelijkse voedingkosten (in $/ dag) lagen iets hoger bij de mannen dan bij de vrouwen (6,72 $/dag tegenover 6,21$/dag), wat erop wijst dat mannen meer eten dan vrouwen. Maar dat verschil was omgekeerd na correctie voor de energie. Voor elke 2 000 kcal energie in de voeding gaven de mannen gemiddeld 7,43$ uit en de vrouwen 8,12$. In deze studie hadden de diëten die duurder waren in $/2 000 kcal ook een geringere energiedensiteit en bevatten zij meer essentiële nutriënten.


Kwestie van inkomen en opleiding?
Uit de resultaten van deze studie blijkt dat de kwaliteit van de voeding niet enkel verband houdt met een hogere kostprijs als we ons baseren op een aanbreng van energie van 2 000 kcal maar eveneens met een hoger inkomen per gezin en met een hoger opleidingsniveau. Dat niveau is een predominante factor in vergelijking met de andere. De bevraagden met het hoogste opleidingsniveau vermeldden een voeding van hogere kwaliteit en dus duurder onafhankelijk van het gezinsinkomen.

Pablo Monsivais en Adam Drewnowski van de universiteit van Washington besluiten : «  De vaststelling dat een voeding van hogere kwaliteit wordt verbruikt door mensen met een hogere socio-economische status en dat die voeding duurder is per 2 000 kcal zou implicaties kunnen hebben voor epidemiologische studies over voeding en chronische ziekten. De voedingsepidemiologie was historisch gebaseerd op vooronderstellingen dat blootsteling aan voedingsstoffen rechtstreeks in verband stond met de gezondheid.

Maar de voedingsstatus lijkt ook verband te houden met de socio-economische status en de ontdekkingen in deze studie moeten doen denken aan de mogelijkheid dat de hogere kostprijs van een voeding met een goede voedingskwaliteit een verklaring zou kunnen geven voor die vaststellingen.

Toekomstige studies gebaseerd op meer representatieve steekproeven zijn dan ook nodig om het verband op te helderen tussen de kwaliteit van de voeding en de kostprijs ervan volgens de socio-economische klassen.


Alexandre Dereinne, Diëtist

Referenties

Monsivais P, Drewnowski A. Lower-energy-density diets are associated with higher monetary costs per kilocalorie and are consumed by women of higher socioeconomic status. Journal of the American Dietetic Association 109;5. Mai 2009.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés